Jadilah Sahabat Kulaan...

SEWA

SEWA

TRIP

TRIP
PAKEJ TRIP KE KRABBI, HATYAI TERMURAH...

Saturday 7 June 2014

Puaka Niring : Kubur Di Tengah Restoran Jadi Tarikan..


India – Sebuah restoran di Ahmadabad terus menarik perhatian ramai meskipun di dalam restoran itu terdapat sebuah makam purba dipercayai milik seorang ahli sufi berpengaruh.

Restoran yang dinamakan sebagai New Lucky Restaurant itu menjadi tarikan bagi golongan tua serta muda.

Menurut pemiliknya, Krishnan Kutti, kubur berkenaan memberikan tuah kepada restorannya disebabkan keunikannya tersendiri selain memberikan pengalaman baru kepada pelanggan.

“Kami mengekalkan kubur ini di sini malah pelanggan juga tidak kisah dengannya,’’ katanya.

Setiap pagi Kutti bersama pekerjanya akan membersihkan kubur berkenaan dan meletakkan bunga sebagai tanda penghormatan.

“Kami memulakan operasi dengan memberikan penghormatan. Kami bersihkan kubur ini. Adalah penting untuk menghormati orang yang sudah meninggal dunia,’’ katanya.

Bagaimanapun Kutti tidak mengetahui pemilik kubur berkenaan manakala sesetengah penduduk pula mendakwa ia adalah kubur kepada pengikut ahli sufi berkenaan.

Durian "Raja Buah" Di Cari Rakyat China Kini??? @IsmailSabri #DSIS @NajibRazak


Malaysia berharap dapat mengeksport durian segar ke China bagi memenuhi permintaan yang tinggi bernilai berjuta-juta ringgit, kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau telah membuat permintaan itu dengan kerajaan China semasa mesyuarat dengan rakan sejawatannya, Menteri Pertanian Cina Han Changfu baru-baru ini.

"Saya berharap untuk melihat kemajuan yang positif semasa mesyuarat dua hala antara Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan China Perdana Li Keqiang," kata Ismail selepas melawat Minggu Malaysia-Xi'an Halal Food Festival baru-baru ini.

Ismail Sabri berkata terdapat permintaan yang besar untuk Raja Buah ini sejak buah-buahan dalam pakej beku memasuki pasaran China pada tahun 2011.

Beliau mengakui akhirnya semua produk durian telah mula dicari dan diminati oleh penduduk tempatan di negara China.

Beliau menambah bahawa penjualan produk beku durian dan yang berkaitan di China meningkat dari RM4.7mil pada tahun 2011 kepada RM20 juta pada tahun ini.

Selain durian, Ismail berkata kementerian juga mengesyorkan China untuk mengimport buah-buahan Malaysia yang lain seperti nangka, manggis dan nanas.

Pada sambutan produk halal di China, Ismail berkata bahawa sebagai ibu wilayah Shaanxi barat China, Xi'an adalah pintu masuk untuk memasuki pasaran halal yang luas di negara ini.

Beliau berkata wilayah-wilayah lain di seluruh Shaanxi juga memerlukan produk halal dari Malaysia dan kementerian akan membuat Xi'an sebagai pintu masuk untuk menembusi kawasan-kawasan lain.

Pada masa ini, terdapat kira-kira 200 unit saham penyimpanan produk halal Malaysia di Xi'an San Bao Shuangxi (Antarabangsa) Halal Makanan Dagangan Mart, produk halal tempatan pasar raya.

Gambar Ketua Polis Kedah ‘Sempoi’ Jaga Trafik!!! @NajibRazak @PDRMsia @plustrafik


Tahniah diucapkan kepada Ketua Polis Kedah, Datuk Ahmad Ibrahim yang berjaya menunjukkan kepimpinan melalui tauladan dengan baik.

Dalam gambar di atas, walaupun berjawatan tinggi Ahmad dirakam tidak kisah untuk mengambil tugas mengawal lalu lintas.

Difahamkan kesudiannya menjalankan tugas ini dilakukan ketika PDRM Kedah melakukan konvoi ke Lumut, Perak berhenti rehat di Plaza Tol Sg Dua Arah Selatan baru-baru ini.


Ahmad mula bertugas sebagai Ketua Polis Kedah sejak 16 Disember 2010 menggantikan Datuk Syed Ismail Syed Azizan.

Friday 6 June 2014

Puaka Niring : Misteri Kesan Tapak Kaki Gajah, Bukan Bigfoot????


Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) negeri mengesahkan bahawa trek yang didakwa sebagai trek Bigfoot yang ditemui berhampiran kawasan Endau -Rompin di sini sebenarnya milik sekumpulan gajah.

Pengarah Perhilitan negeri Hasnan Yusop berkata pegawai-pegawainya telah mengkaji corak trek berkenaan dan membuat kesimpulan bahawa ia telah dilakukan oleh kumpulan gajah (pachyderms).

“Bentuk tirus memanjang terhasil apabila gajah berjalan balik ke belakang dan ini mewujudkan pertindihan pelbagai tapak kaki yang berada dalam kedudukan yang hampir sama,” jelasnya.

“Ini menyebabkan bentuk jejak gajah yang biasanya bulat kelihatan berbeza.”

Hasnan berkata pegawai-pegawainya juga telah menemui najis gajah berhampiran trek.

“Ini membuktikan teori kami,” kata beliau sambil menambah tiada lagi kajian dapat membuktikan kewujudan Bigfoot.

Hasnan berkata jabatan itu tidak menerima apa-apa maklumat tambahan mengenai kesan tapak kaki haiwan.

“Kami akan terus memantau kawasan itu,” katanya.

Minggu lepas, Sia Chwee Khim , 64, dan suaminya Lim Teong Kheng, 66, kedua-dua pesara, menemui kesan tapak kaki yang luar biasa besar semasa dalam perjalanan dengan kawan-kawannya di hutan simpan itu pada 10 Mei.

Penemuan mereka mendorong spekulasi kewujudan Bigfoot yang sehingga kini menjadi mitos.

Pelik Tapi Benar!!! Hasilkan Kek Coklat Daripada Serangga???


Iceland – Rupanya sama seperti sepotong kek coklat yang menyelerakan sesiapa yang memandangnya. Namun hakikatnya ia adalah campuran serangga dan lava yang dikisar dan dijadikan sebagai makanan.

Ia adalah menjijikkan tetapi bagi seorang pelajar di sebuah universiti, Búi Bjarmar Aðalsteinsson, hidangan berkenaan direkanya dengan tujuan menyelesaikan masalah kekurangan makanan di seluruh dunia.

Namun sanggupkah anda makan kek anai-anai atau ulat.? Satu ujian dilakukan dan didapati mereka yang diuji tidak dapat merasai perbezaan antara kek sebenar dan hidangan lava yang telah diproses menjadi makanan itu.

Malah ada yang menyatakan bahawa makanan yang dihasilkan daripada serangga tersebut mempunyai rasa seperti ayam.

Projek The Fly Factory itu dihasilkan dengan serangga tersebut dipelihara dan diberi makan tumbuh-tumbuhan.

The Fly Factory diilhamkan susulan laporan Pertubuhan Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) bahawa kajian perlu dilakukan untuk melihat bagaimana serangga dapat mengatasi masalah kekurangan makanan.

Aðalsteinsson berkata, larva-larva dan serangga itu dimasukkan dalam oven terlebih dahulu sebelum ia dikisar, dan kebanyakan hidangan yang disediakan merupakan masakan barat.

“Saya mencuba kajian ini kepada orang ramai, dan mengejutkan apabila ia menarik perhatian mereka, terutama kanak-kanak. Malah ada seorang kanak-kanak berusia empat tahun mahu memelihara serangga,’’ katanya.

Namun katanya, meskipun ramai yang berminat dengan projek ini namun tidak ramai yang mahu mencuba makanan daripada serangga dan lava ini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The True Brothers

The True Brothers