Jadilah Sahabat Kulaan...

SEWA

SEWA

TRIP

TRIP
PAKEJ TRIP KE KRABBI, HATYAI TERMURAH...

Friday 24 August 2012

Pas Bengang Bila MAZA Kata Pas Beri Gambaran Salah Tentang Hudud...

Bekas Mufti Perlis, Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, Pas beri gambaran yang salah mengenai hukum hudud sehingga ia ditentang keras pemimpin tertinggi DAP dan mengelirukan orang bukan Islam.

Menurutnya, Enakmen Undang-undang Kanun Jenayah Syariah (ii) 1993 (Hukum Hudud) yang telah diluluskan Dewan Undangan Negeri (Dun) Kelantan, menimbulkan salah faham hingga kini.

Katanya, sebagai contoh dalam kes rogol, enakmen itu tidak jelas dan Pengerusi DAP, Karpal Singh mungkin terkeliru dengan memikirkan hanya memerlukan empat saksi bagi menghukum pesalah.

"Saya sudah jelaskan sejak dulu lagi bahawasa pesalah rogol masih boleh dihukum jika tidak mempunyai empat saksi, maka qarinah diguna pakai iaitu bukti kukuh lain.

"Jadi Pas sebagai rakan DAP dalam Pakatan Rakyat (PR) gagal menerangkan kepada mereka mengenai undang-undang Islam sebenar," katanya.

Mohd Asri mengulas pendirian Karpal yang mengulangi pendiriannya menentang keras hukum hudud dengan menyifatkan ia sebagai mustahil dipraktikkan di negara ini dan gagal membendung jenayah.

Menurutnya, Pas perlu bertindak lebih agresif dengan menerangkan hukum hudud kepada rakan dalam PR, selain semak semula tafsiran hudud yang dicanangkan agar ia benar dan tepat.

Dr Asri turut menggariskan tiga golongan yang mengkritik hudud. Golongan pertama kritik hudud kerana membenci hukuman itu semata-mata kerana ia terkandung dalam Islam.

"Golongan pertama adalah mereka yang sudah rosak akidahnya. Golongan kedua pula kritik kerana pentafsiran hudud itu sendiri, iaitu nas yang tidak jelas seperti berapa kadar yang perlu dipotong, latar dan syarat sebelum laksanakannya.

"Golongan kedua ini tidak terkeluar dari agama kerana mereka hanya mempertikaikan pendapat, tetapi setuju dengan hukuman tersebut,' katanya.

Golongan ketiga pula, mereka yang mahukan hudud, tetapi tidak melaksanakannya kerana keadaan dan suasana yang tidak kondusif dalam sesebuah negara Islam.

Mengulas kritikan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengenai hudud yang mahu dilaksanakan Pas di Kelantan, Dr Asri menegaskan tindakan Dr Mahathir tepat kerana melihat enakmen itu tidak lengkap.

"Hukum itu yang dilaksanakan pada sesetengah negara telah disalah guna menyebabkan salah faham dan gambaran negatif kepada orang ramai," katanya.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday 23 August 2012

Malaysiakini Tidak Beretika, Jadi Alat Burukkan Kerajaan...

Portal berita kontroversi, Malaysiakini dianggap tidak beretika dan profesional kerana sering menonjolkan diri sebagai alat pembangkang untuk memburuk-burukkan kerajaan.

Pensyarah Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Profesor Madya Dr. Sivamurugan Pandian berkata, Malaysiakini sudah tidak relevan sebagai portal sumber berita kepada masyarakat kerana hanya mengagungkan pembangkang.

"Ketika awal penubuhan mereka, kita dapat melihat fair reporting namun sejak beberapa tahun kebelakangan ini, mereka begitu agresif memburukkan kerajaan.

"Tidak cukup dengan itu, mereka seolah-olah bebas untuk mengeluarkan apa-apa kenyataan menentang kerajaan, komen-komen pembaca tanpa pantauan sehingga ada yang mengeluarkan kata-kata berbaur lucah dan tidak elok kepada pemimpin. Bagi Malaysiakini, kononnya itu adalah kebebasan media kepada pembaca," katanya.

Beliau mengulas kritikan pelbagai pihak yang mendakwa Malaysiakini sudah menyimpang daripada perjuangan asal sebagai penyampai sumber berita kepada umum.

Malaysiakini diketuai Ketua Pengarang kumpulannya, Steven Gan.

Menurut Sivamurugan, perbuatan seperti memperlekehkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak melalui kolum Cartoonkini adalah sesuatu yang tidak boleh diterima.

"Beliau merupakan Perdana Menteri, bukan tokoh sebarangan yang boleh dijadikan sebagai bahan lawak jenaka. Tidak cukup dengan itu, Malaysiakini juga gemar menyiarkan ruangan-ruangan seperti surat pembaca yang mengkritik kerajaan sesuka hati.

"Apakah ini yang dipanggil beretika? Semua inisiatif kerajaan nampak salah pada pandangan mereka, apa sahaja pembangkang lakukan, semuanya dianggap sebagai kebaikan untuk rakyat negara ini," tegasnya.

Beliau turut menggesa agar Malaysiakini lebih berhati-hati dalam memantau pendapat pembaca mereka selain berlaku lebih adil dalam setiap laporan mereka.

Sementara itu, Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Komunikasi USM, Pulau Pinang, Prof. Madya Mohamad Md. Yusoff berpendapat kerajaan perlu tegas dalam menangani kehadiran media baru seperti portal-portal berita propembangkang termasuk Malaysiakini.

"Saya hendak cadangkan kepada kerajaan supaya mewujudkan undang-undang siber untuk membendung aliran media baru dari terus bermaharajalela mengkritik kerajaan," katanya.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Karpal Singh Kena 'Sound' Dengan Nik Abduh Pasal Hudud...

Pemimpin tertinggi DAP terutama Penasihatnya, Lim Kit Siang dan Setiausaha Agungnya, Lim Guan Eng diminta supaya mengeluarkan kenyataan berhubung pendirian rasmi parti itu mengenai pelaksanaan syariat Islam di negara ini seperti hukum hudud.

Timbalan Ketua Pemuda Pas, Nik Abduh Nik Abdul Aziz berkata, kenyataan itu amat penting bagi memperbetulkan persepsi rakyat selepas beberapa siri kenyataan Pengerusi DAP, Karpal Singh yang menolak hukum hudud dan negara Islam.

Beliau berkata, pada masa yang sama, kepemimpinan tertinggi DAP juga perlu memberi nasihat kepada Karpal supaya berhenti daripada terus membuat kenyataan tersebut kerana ia akan menjejaskan hubungan dalam pakatan pembangkang.

"Kita minta pemimpin DAP tidak kira siapa (Kit Siang atau Guan Eng) membuat kenyataan, paling tidak orang tahu DAP menolak kenyataan Karpal dan yang penting rakyat tahu DAP menjaga hubungan dalam pakatan.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday 22 August 2012

Apa Pendirian Hadi Pasal Isu Nasharudin???...

DALAM riuh rendah PAS mahu mengadakan sidang media bagi menyatakan sokongan terhadap Pengerusi DAP, Karpal Singh dalam soal saman ke atas mantan Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa berhubung isu hudud Jumaat ini, ramai tertanya-tanya dimana Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang?

Bukan lokasinya tu yang penting tapi orang ramai nak tahu apa pendirian Hadi dalam isu ini, menyokong atau membantah?  Kalau menyokong, siapa, kalau membantah pun siapa?  Karpal atau Nasharudin?

Walaupun jawatan Presiden PAS bukanlah penting sangat jika nak dibandingkan dengan Mursyidul Am (yang merupakan jawatan tertinggi dalam PAS), tapi sebagai pemegang jawatan tertinggi yang boleh dipilih ahli parti dalam Muktamar, kenyataan Hadi adalah sangat penting untuk membantu ahli-ahli parti membuat keputusan pihak mana yang mahu disokong.

Kebanyakkan dari kita tahu sekarang bahawa majoriti ahli PAS berada di belakang Karpal, tapi kalau Hadi membuat kenyataan menyokong, itu adalah lebih baik dan akan menguatkan lagi PAS dalam soal ini.

Pendirian Hadi juga penting untuk menentukan kedudukan Nasharudin di dalam PAS setelah banyak tindak tanduknya kebelakangan ini yang dilihat bercanggah dengan pendirian parti, antaranya apabila dia bergambar bersama-sama dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan beberapa orang ulama terkenal Arab Saudi baru-baru ini di Mekah.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Jangan Menempah Maut Di Lorong Kecemasan...

Ketika menyambut kegembiraan dalam kemeriahan Syawal, seharusnya kita sedar akan keselamatan serta tanggungjawab sebagai pengguna jalan raya.

Penulis tidak menafikan kebanyakan pengguna jalan raya di Malaysia masih mematuhi undang-undang jalan raya serta mengamalkan pemanduan yang berhemah.

Namun, penulis kecewa apabila ada di antara pengguna jalan raya yang tidak mematuhi peraturan jalan raya.

Rata-rata antara mereka mengambil kesempatan untuk menggunakan laluan kecemasan semasa kesesakan jalan raya.

Penulis faham. Semua hendak segera sampai ke destinasi masing-masing dan tiada siapa minta untuk berlaku kesesakan di lebuhraya.

Kenapa pemandu lain boleh bersabar di dalam kesesakan jalan raya tetapi bukan anda yang seolah-olah 'riak' memandu di laluan kecemasan?

Menjadi kesalahan kepada pemandu yang memandu di laluan kecemasan dan mereka boleh dikenakan tindakan saman serta-merta oleh penguatkuasa.

Anda yang memandu di laluan kecemasan sewaktu kesesakan jalan raya juga boleh menerukkan lagi kesesakan.

Selain dari itu, ada juga pengguna jalan raya yang cuai ketika menggunakan laluan kecemasan.

Ada diantara mereka yang berhenti di laluan kecemasan tanpa memberi sebarang isyarat atau tanda berhenti.

Tahukah anda, anda hanya dibenarkan menggunakan laluan kecemasan ketika kenderaan anda berhenti/terhenti/pegun tanpa pergerakan SAHAJA.

Jika kenderaan anda mengalamai kerosakan atau perkara yang memerlukan anda berhenti di laluan kecemasan, pastikan anda menyalakan lampu kecemasan (hazard light).

Selain itu, anda juga perlu meletakkan penanda segitiga atau apa-apa penanda seperti kon beberapa meter dari kenderaan anda supaya pemandu lain awas dengan kenderaan anda.

Pada masa yang sama, anda sebagai pengguna jalan raya harus awasi dan sedar dengan kenderaan di hadapan anda bagi mengelak sebarang kecelakaan yang tidak diingini.

Sebagai perkongsian bersama serta iktibar buat semua, pada 9 Jun lalu telah berlaku kemalangan maut di laluan kecemasan Lebuhraya Baru Lembah Klang (NKVE) apabila sebuah motosikal gagal mengelak sebuah van yang berhenti di laluan kecemasan.

Pemandu van tersebut tidak meletakkan sebarang tanda amaran di belakang kenderaannya.

Untuk pengetahuan anda, pihak Jabatan Pengangkutan Jalan masih membuka sistem penerimaan aduan bergambar daripada pengguna jalan raya.

Cara yang cukup mudah,

1. Pengguna jalan raya hanya perlu mengambil gambar kenderaan yang memasuki lorong yang salah atau memandu secara berbahaya yang menyalahi undang-undang. *(Pastikan anda dan kenderaan berada dalam keadaan selamat.)

2. Hantarkan gambar tersebut menerusi e-mel di alamat pkuasa@jpj.gov.my atau aduan@jpj.gov.my

 Malah, anda juga boleh terus menghubungi bilik kawalan aduan JPJ di talian 03-88866412.
Semoga anda selamat pulang ke destinasi masing-masing selepas meraikan Syawal kali ini.

Jangan pudarkan Syawal keluarga anda dengan ratapan tangisan. -MyNewsHub-
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday 21 August 2012

Bunuh, Lapah, Masak Dan Makan Daging Manusia Adalah Amalan Ajaran Sesat Terbaru Di Thailand...

Tiada apa yang mustahil dilakukan di dunia ini ketika ini.

Kalau dahulu, kita biasanya disajikan dengan berita-berita tentang penangkapan haiwan-haiwan secara haram untuk dijadikan sebagai makanan di sesebuah restoran.

Ada yang percaya, dengan memakan haiwan-haiwan seperti ular, biawak, kepala harimau dan bermacam-macam lagi mampu memberikan khasiat dari segi kesihatan tubuh badan.

Berbeza dengan apa yang berlaku di negara Thailand.

Manusia pula yang dijadikan sebagai makanan utama kepada penduduk di sana!

Mereka akan membunuh manusia lain, menyembelih selepas dibunuh dan dilapah daging-daging manusia itu seperti melapah daging lembu atau kerbau.

Selepas itu, mereka akan masak dan akan juga menikmati masakan mereka beramai-ramai dengan meriah sekali.

Kegiatan membunuh, melapah dan memakan daging manusia adalah merupakan ajaran ritual yang diamalkan oleh rakyat di negara itu.

Dipercayai kegiatan itu merupakan ajaran sesat yang mesti dilakukan setiap kali proses memuja iblis atau syaitan dilakukan.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday 20 August 2012

Ucapan Ahli Parlimen Putrajaya Kepada Penduduk Putrajaya... @TengkuAdnanREALDatuk Seri Utama Tengku Adnan 
Tengku Mansor

Ahli Parlimen Putrajaya

[Video] : Ucapan Raya YB Razali Ibrahim... @razaliibrahim

[Video] : Takbir Raya Awie, Mawi Dan Ustaz Asri Rabbani...Projek khas yang menggabungkan Lagenda Rock Malaysia, Awie dengan Lagenda Nashyid Malaysia, Asri Ibrahim bersama-sama bintang Lagenda Program Realiti Malaysia, Mawi dalam satu video Takbir Hari Raya.

Sunday 19 August 2012

Koleksi Ucapan Raya Dan Lagu Raya 2012...

Puaka Niring : Ucapan Hari Raya Hantu Raya...

[Video] : Lawak Orang Tak Puasa Tajuk Makan Dan Kereta...hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

Nak pecah urat saraf perut gua tengok lawak antarabangsa nie... Idea sempoi tahap gaban.... kalo lu orang tak gelak, paling kurang senyum bila tengok video ni... Gua ingat lu mesti ada masalah urat gelak... Elok sangat la pi check takut tak sempat raya nanti...

Peringatan Kepada Pemandu Yang Nak Balik Kampung...


AWAS!!!! "Had laju di jalan persekutuan dan jalan negeri di seluruh negara akan dikurangkan sebanyak 10km sejam (km/j) dalam usaha memastikan keselamatan pengguna jalan raya ketika perjalanan 'balik kampung' untuk menyambut Aidilfitri"...

[Video] : Takbir Raya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The True Brothers

The True Brothers