Jadilah Sahabat Kulaan...

SEWA

SEWA

TRIP

TRIP
PAKEJ TRIP KE KRABBI, HATYAI TERMURAH...

Saturday 28 June 2014

37 Orang Sahaja Hadiri Taklimat #GST Anjuran Pejabat Bahagian Putrajaya??? @NajibRazak @AhmadMaslanKah! Kah! Kah! Kah! Kah! Kah!

Hanya 37 orang yang hadir ke Program Penerangan Isu-isu Semasa GST yang dianjurkan oleh Pejabat Ahli Parlimen Putrajaya malam ini. Menurut sumber Pejabat Bahagian UMNO mensasarkan kehadiran 150 orang dan lebih yang akan dihadiri oleh pemimpin-pemimpin UMNO dalam Bahagian Putrajaya. 

Menurut maklumat dalaman, di bawah ini adalah pecahan kehadiran taklimat malam ini. 

Pegawai Kastam - 4 orang
KPDNKK - 2 orang
Ketua Cawangan - 5 orang

*agak-agak berapa baki orang Putrajaya yang datang agaknya...

"Salam semua, 
Prog Penerangan isu-isu semasa- GST.

Majlis akan diadakan hari ini Jumaat 27/6/2014 di Dewan Serbaguna Kementerian Wilayah Blok 1 Aras 1 Menara Seri Wilayah, Putrajaya. Jam 8.00 malam.

Sila war-warkan. 
Anjuran Pejabat Parlimen Bahagian Putrajaya"

Yang menjadi persoalan di sini, kenapa program anjuran Pejabat UMNO Bahagian Putrajaya ini tidak mendapat sambutan daripada AJK Bahagian serta AJK Sayap seolah-olah majoriti kepimpinan Bahagian memberi isyarat sesuatu kepada Ketua Bahagian yang merupakan Ahli Parlimen Putrajaya dan Menteri Wilayah. Adakah ini salah satu permulaan kepada satu gerakan yang memberi "tanda" kepada Ketua Bahagian Putrajaya agar memandang serius dengan apa yang berlaku dalam Bahagian Putrajaya.

Kenapa kepimpinan dalam Putrajaya tidak memberi kerjasama kepada Ketua Bahagian Putrajaya terutama dalam isu peringkat nasional ini? Program penerangan mengenai GST bukanlah sesuatu yang kecil dan boleh dipandang enteng kerana Bahagian Putrajaya adalah nadi kerana ia sebagai Pusat Pentadbiran Malaysia yang didokongi oleh Barisan Nasional dan UMNO sebagai tunjangnya.

Kalo kata gua kencing or cuba menabur fitnah biarlah "gambar yang berbicara"......

p/s : "pictures speak a thousand words......

Thursday 26 June 2014

Ahli Parlimen Bera Meraikan Guru-guru Sempena Hari Guru 2014... @IsmailSabri60 #DSIS


Malam ini bertempat di Dewan Orang Ramai, Majlis Daerah Bera telah diadakan "Sambutan Hari Guru 2014" peringkat daerah Bera. Sambutan kali ini bertema "Guru : Pencetus Kreativiti Penjana Inovasi" yang dihadiri oleh guru-guru dalam Parlimen Bera. Majlis ini diserikan lagi dengan kehadiran Ahli Parlimen Bera merangkap Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Dato' Sri Ismail Sabri bin Yaakob.

Kira-kira 500 orang guru dari sekolah sekitar Parlimen Bera hadir yang terdiri dari pelbagai aliran sekolah dan guru dari pelbagai bangsa jelas memperlihatkan suasana harmoni 1Malaysia.

Dalam ucapan beliau menekankan peri-pentingnya kombinasi peranan guru, ibubapa dan PIBG serta pemimpin setempat seperti Ahli Parlimen bersama-sama membangunkan pembangunan pendidikan di Bera meskipun jika terdapat perbezaan ideologi politik. Beliau juga menekankan bahawa perbezaan fahaman politik bukanlah sebagai penghalang kepada beliau untuk bekerjasama dengan pihak sekolah dan PIBG.

Beliau juga berkongsikan pengalaman betapa bangganya beliau sebagai Ahli Parlimen apabila sidang parlimen mengumumkan pelajar cemerlang STPM anak orang asli datangnya dari Bera. Begitulah juga perasaan guru dan ibubapa jika anak didik mereka berjaya dalam bidang akademik. Beliau berharap agar gandingan guru, PIBG dan pemimpin kawasan dalam parlimen Bera tanpa mengira perbezaan fahaman ideologi politik agar dapat bersama-sama berusaha agar taraf akademik pelajar dapat ditingkatkan dan menjadikan daerah Bera sebagai daerah terbaik dalam segi akademik dan ko-kurikulum.

Majlis diakhiri dengan penyampaian hadiah kepada sekolah-sekolah dan guru-guru yang berjaya dalam bidang akademik dan ko-kurikulum.

Sent from my BlackBerry® smartphone over the TuneTalk network

Boleh Kaya Dan Berjaya Dengan Hanya Tanam Cendawan??? @IsmailSabri60 #DSIS @NajibRazak


Sebagaimana yang kita ketahui, Dasar Agromakanan Negara 2011-2020 telah meletakkan cendawan sebagai salah satu komoditi bernilai tinggi di mana tumpuan peningkatan aktiviti huluan dan hiliran akan diberi keutamaan bagi tujuan meningkatkan Pendapatan Negara Kasar. Kerajaan amat prihatin terhadap tahap pengeluaran hasil pertanian negara pada masa ini. Kerajaan juga serius untuk menjadikan negara sebagai pengeluar makanan yang dapat menampung keperluan sendiri dan eksport. Berdasarkan statistik tahun 2011, negara mengimport bahan makanan bernilai RM34.4 billion dan mengeksport bahan makanan bernilai RM20.5 billion. Akibatnya negara menghadapi defisit imbangan perdagangan sebanyak RM13.9 billion. Hal ini bukan sahaja merugikan negara dari segi pertukaran wang asing, malahan boleh menjejaskan sekuriti makanan negara.

Adalah difahamkan bahawa industri cendawan mempunyai prospek yang cerah di mana pengeluaran cendawan dalam negara hanya 16% sahaja manakala bagi memenuhi keperluan sebenar cendawan dalam negara sebanyak 84% lagi adalah diimport dari luar negara. Justeru itu, komoditi cendawan mempunyai potensi yang sangat tinggi untuk diceburi oleh golongan belia/muda yang berminat menjadi usahawan muda cendawan berdasarkan permintaan terhadap cendawan yang semakin meningkat di pasaran tempatan sejajar dengan pertambahan jumlah penduduk serta penggunaan per kapita yang semakin meningkat (anggaran 2.4 kilogram/orang pada tahun 2020).


Oleh itu, industri cendawan negara perlu diberi nafas baru bagi tujuan pembangunan yang lebih mampan, cepat dan pesat. Kejayaan industri cendawan amat bergantung kepada usaha R&D yang dijalankan secara berterusan bagi menghasilkan benih tisu kultur yang berkualiti dengan banyak di samping penggunaan mekanisasi & automasi. Pengeluaran cendawan mengikut jenis pula perlu diberi fokus kepada jenis yang berkualiti dan berhasil tinggi. Antara jenis-jenis yang mendapat perhatian pengusaha tempatan di Malaysia seperti Tiram Kelabu, Tiram Putih, Telinga Kera/Black Jelly, Shitake, Butang Putih & Perang dan Ganoderma.

Justeru itu, satu Pakej Projek Agropreneur Muda Cendawan telah disediakan oleh Jabatan Pertanian dan diperkenalkan oleh Unit Agropreneur Muda, MOA khusus untuk golongan muda yang akan dilancarkan pada hari ini. Pakej tersebut, menawarkan kepada usahawan untuk mendapat pendapatan yang lumayan melalui dua (2) buah rumah cendawan. Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani akan menyediakan dana 30% bagi membantu usahawan cendawan memulakan Pakej Projek tersebut dan sumber pinjaman akan disediakan oleh TEKUN Nasional dan Agrobank tanpa cagaran. Di samping itu, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani akan menyediakan peruntukan sebanyak RM1 juta kepada Jabatan Pertanian sebagai peruntukan tambahan setiap tahun untuk tujuan pengeluaran benih cendawan di empat (4) makmal yang sedang beroperasi di Negeri Johor, Kelantan, Kedah dan Selangor. Ini adalah bertujuan supaya industri cendawan dapat berkembang dengan cepat dengan adanya bekalan benih yang berkualiti.

[Mesti Baca] Panas!!! 10 Sebab Kenapa Wanita Tak Sanggup Dimadukan???


Ramai dan kebanyakan isteri paling fobia dengan istilah ‘madu’, ada yang sampai sanggup berbuat apa sahaja termasuk meminta pertolongan bomoh dan melakukan perbuatan khurafat asalkan diri tidak di dua tiga atau empatkan (dimadukan).

Sesungguhnya, ‘mengharamkan’ dan membenci apa yang dihalalkan oleh agama secara tidak lansung bermakna kita mengingkari suruhan agama. Ini boleh mengundang dosa.

Mungkin ramai yang tidak menyedarinya dan mungkin juga ada yang sedar, tapi berpura-pura tidak tahu, malahan memberi pelbagai alasan dan masih lagi ingin menolak sekeras-kerasnya poligami.

Kita manusia hanya merancang, namun Allah jualah yang Maha Mengetahui. Dalam apa jua tindakan atau keputusan yang diambil, mohonlah petunjuk dari Ilahi. InsyaAllah selamat dunia dan akhirat.


Kenapa isteri menolak poligami?

1. Antara faktor utama adalah persekitaran, masyarakat sering menggambarkan perkara yang negatif apabila melibatkan soal poligami, tak kurang ramai yang mencemuh dan memandang serong apabila wanita dimadukan atau bermadu.

2. Isteri kedua, ketiga dan keempat sering dituduh sebagai perampas, dan sering didoakan agar pernikahan tidak berkekalan.

3. Siapa yang sanggup terjun ke ‘lombong cemuhan dan fitnah?, mungkin ada tapi tak ramai yang sanggup menahan telinga mendengar cemuhan dan kutukan dari masyarakat.


4. Faktor media dan pengalaman dari mereka yang pernah bermadu, sering menggambarkan hidup yang penuh dengan derita, sengsara dan tunggang langgang setelah bermadu menjadi antara faktor mereka enggan bermadu.

5. Jarang lelaki dapat berbuat adil dengan isteri-isteri mereka, kerana selalunya niat mereka berpoligami serong, bukan kerana Allah tapi kerana tuntutan nafsu semata-mata, maka, bila nafsu mengawal diri, pasti pincanglah sesuatu institusi.

Monday 23 June 2014

Panas!!! Berita Terkini Keputusan Rayuan Kes #KalimahAllah!!!!


Takbir!!! Allahu akbar!!! Syukur ke hadrat Allah swt di atas limpah kurniaannya pada pagi ini keputusan kes rayuan penggunaan Kalimah Allah telah memihak kepada umat Islam. Pagi ini bertempat di Istana Kehakiman Putrajaya, mahkamah telah memutuskan bahawa Mahkamah Rayuan telah menolak permohonan gereja untuk menggunakan Kalimah Allah dalam kitab bibble mereka seterusnya memberi kemenangan kepada doa umat Islam selama ini.

Berita gembira ini telah disampaikan sendiri oleh Presiden Pribumi Perkasa, Datuk Ibrahim a.k.a Tok Him dan Datuk Zolkifli Nordin di hadapan ribuan umat Islam yang telah berhimpun sejak awal pagi yang datang dari seluruh pelusuk negara. 

Pihak Hakim menyatakan keputusan mahkamah rayuan adalah memihak kepada Islam.. Maka beliau menolak rayuan pihak gereja dan menyatakan 3 panel hakim lagi bersama2 dgn keputusan beliau.

(1) Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Md Raus Sharif 

(2) Chief Judge of Malaya Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinuddin;

(3) Federal court judge Tan Sri Suriyadi Halim Omar.

Manakala 3 lagi hakim menolak.
Keputusan 4-3. Kita masih mencari siapakah 3 hakim yang menolak keputusan ini sama ada hakim tersebut daripada kalangan hakim yang beragama Islam atau tidak. 

Apa pun kita sebagai umat Islam seharusnya bersyukur kerana Allah masih menyayangi kita sebagai hambaNya. Ingatlah bahawa orang kafir dan orang Yahudi masih belum berhenti untuk memerangi umat Islam.

Takbir!!! Allahu akhbar!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The True Brothers

The True Brothers