Jadilah Sahabat Kulaan...

SEWA

SEWA

TRIP

TRIP
PAKEJ TRIP KE KRABBI, HATYAI TERMURAH...

Wednesday 1 October 2014

Siapa Abdullah Hukum Antara Pengasas Kuala Lumpur???
One Of The KL Founder

Datuk Haji Abdullah Hukum

BAGAIMANA wajah Kuala Lumpur 100 tahun lalu? Siapa yang membuka, menghuni dan menyemarakkan kota itu pada akhir abad ke-19? Dalam hal ini, kita tidak boleh menyisihkan sumbangan besar Haji Abdullah Hukum, pedagang dari Kerinchi, Sumatera yang turut menyuntik pertumbuhan ekonomi Kuala Lumpur bermula 1850-an.

Abdullah Hukum atau nama asalnya Abdullah Rukun, ketika itu berusia 15 tahun berkelana merentasi Selat Melaka ke Melaka sebelum ke Kuala Lumpur bersama sekumpulan rakannya dengan berjalan kaki tiga hari tiga malam. Banyak tempat yang disinggahi dan banyak pula pengalaman ditempuhinya. Setibanya di Kuala Lumpur, beliau menumpang di rumah Haji Abdul Ghani di Java Street.

Ketika itu, Kuala Lumpur mempunyai dua lorong saja iaitu Java Street dan Market Street, manakala Ampang Street (kini Lebuh Ampang) dahulunya adalah tempat sekumpulan ceti beroperasi dan di situ juga ada sebuah kolam ikan milik Almarhum Sutan Puasa.

Rumah kedai pada masa itu berbumbung atap bertam dan berdinding buluh, manakala peniaga di situ kebanyakannya menjual kain dan makanan, semuanya orang Melayu berketurunan Rawa dan Mendahiling. Sutan Puasa dan Raja Bilah adalah di antara ketua masyarakat berpengaruh ketika itu. Kedua-dua ketua ini mengutip hasil dagangan daripada peniaga yang melalui Sungai Klang dan Sungai Gombak. Cukai timah pada masa itu ialah seringgit sebahara (tiga pikul).

Setapak (dulu Hulu Sungai Tapak) dan Air Panas (dulunya Hulu Gombak) adalah kawasan sawah padi milik Sutan Puasa. Beliau pernah mengambil upah membuat tali air selama tiga tahun di Serambut (Batu Lima Gombak sekarang). Ketika itu, Sutan Puasa adalah ketua yang disenangi penduduk tempatan kerana semua orang boleh mengerjakan sawahnya dengan kadar upahan sepuluh gantang padi daripada setiap seratus gantang.

Sunday 28 September 2014

Puaka Niring : Misteri 120 Cawangan DAP Tidak Berdaftar Tapi Boleh Undi CEC DAP???


Giler.... memang dah giler gamaknya parti DAP sekarang yang dah kemaruk kuasa dan jawatan hingga membawa kepada impian untuk berkuasa dan menjadi pemerintah kerajaan Malaysia. 120 cawangan DAP tidak berdaftar dengan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) tapi masih memghantar wakil ke CEC DAP sebagai perwakilan dan menjadi pengundi.

Kalau begini keadaannya memang ada kewajaran bagi ROS untik mengambil sebarang tindakan yang mengikut lunas undang-undang seperti apa yang dikatakan oleh bekas Ahli Parlimen Wangsa Maju, Wee Choo Keong. Ini pasti menimbul 1001 misteri kepada rakyat negara ini bagaimana sebuah parti boleh bertindak membelakangi undang-undang hanya kerana ingin mengejar kuasa.

Cuba kita bayangkan kalau perkara yang sama dilakukan oleh UMNO pasti siang malam 24 jam seminggu macam 7Eleven pencacai dan penyokong pembangkang tak berenti dok balun kata macam-macam kat UMNO dan yang paling akan terkena kesannya adalah Perdana Menteri Najib Razak yang merupakan Presiden UMNO.

Bila senario ini berlaku kita dapat lihat bagaimana perangai rakan-rakan lain dalam Pakatan Rakyat seperti Pas dan PKR yang buat-buat tak nampak jer kesalahan sebegini. 

Pihak berwajib seperti ROS haruslah mengambil tindakan mengikut undang-undang bagi menyemak perkara ini dan jika terdapat kesahalahan yang melanggar undang-undang maka pihak ROS harus mengambil tindakan segera agar perkara ini tidak berlarutan dan akhirnya nanti menjadi kebiasaan plak kepada semua parti dalam negara kita. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The True Brothers

The True Brothers