Jadilah Sahabat Kulaan...

SEWA

SEWA

TRIP

TRIP
PAKEJ TRIP KE KRABBI, HATYAI TERMURAH...

Saturday 10 May 2014

Produk Makanan Berasaskan Pertanian Tempatan Di 9 Negara??? @IsmailSabri60 @NajibRazak #DSIS


Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani akan mempromosi produk makanan berasaskan pertanian keluaran bumiputera dalam ekspo perdagangan di sembilan negara yang mempunyai kerjasama atau atase perdagangan dengan Malaysia.

Menterinya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, produk-produk tersebut bagaimanapun perlu mempunyai kualiti, kreativiti, sistem pembungkusan yang menarik dan dalam kuantiti banyak untuk memastikan permintaan dapat dipenuhi sekiranya ada pembeli di pasaran luar negara.

Jelas beliau, sebagai langkah awal, dua agro bazar akan dibuka di Singapura serta Aceh, Indonesia pada Jun ini dan hanya produk yang memenuhi ciri-ciri tersebut akan diletakkan di situ.

"Produk kita kali ini yang akan dibawa ke luar negara perlu ditapis dahulu sebab walaupun kualitinya bagus tapi jumlah sedikit tidak boleh kerana bila ada permintaan susah untuk dipenuhi maka ia juga boleh menjejaskan imej negara.

"Tiga ciri penting juga perlu iaitu kualiti, pembungkusan menarik dan kreativiti sebab produk kita sama dengan Indonesia tetapi kita yakin kalau ada kelainan, pasti diterima di pasaran itu nanti," katanya.


Terdahulu, beliau melancarkan program Sesuka Hati Chef Bersama Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani Nasi Lemak Kopi O di Sri Pentas di sini yang merupakan salah satu langkah kementerian untuk mempromosi produk usahawan baharu.

Program 13 episod yang bermula sejak pertengahan bulan lalu dan akan bersiaran pada pukul 9.30 pagi di TV9, setiap Ahad itu merupakan rancangan masakan menggunakan produk tempatan yang dimasak oleh chef daripada syarikat-syarikat terpilih.

Dalam perkembangan lain, Ismail Sabri berkata, eksport buah tomato ke pasaran Asia Barat telah pulih selepas mengalami kejatuhan baru-baru ini akibat saingan harga yang dihadapi daripada negara pengeksport lain.

Dalam masa sama katanya, lambakan buah tomato di pasaran tempatan juga berjaya diselesaikan dengan bantuan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) yang membelinya daripada pengeluar untuk dipasarkan di pasar tani seluruh negara.

"Harga tomato sudah kembali stabil dan eksport kita ke Dubai, Thailand dan Singapura juga me­ningkat kembali selepas jatuh di­sebabkan Syria dan Mesir menawarkan harga lebih rendah sebelum ini," katanya.

Friday 9 May 2014

Salahkah Rosmah Naik Heli Dengan PM??? @NajibRazak


Kah kah kah kah kah kah kah kah kah kah... Ini satu lagi spin macai PR nak buruk-burukkan PM dengan melalui isteri PM, Rosmah Mansor. Pertanyaan gua kat macai PR "salahkah isteri PM mengikuti suaminya seorang Ketua Negara naik heli ke majlis atau program rasmi bukan nak private jet pun???".

Bukan sesuatu yang asing ketua negara sesuatu negara menggunakan pengangkutan udara untuk urusan rasmi kerajaan seperti lawatan dan program terutama di kawasan yang jauh untuk menjimatkan masa. Mana kita tau kot-kot Perdana Menteri perlu pulang segera ke ibu negara untuk mesyuarat penting atau menghadiri program rasmi lain. Kalo naik kereta entah berapa lama nak sampai. Itu belum dikira kalo ada kesesakan di jalanraya akibat kemalangan ker sebagai contoh.

Bukan Rafizi ni tak tau kenapa pemimpin negara guna helikopter untuk bergerak bukan naik "private jet" nak pi umrah pun. Bukan Rafizi tak tau bos dia Anwar Ibrahim pun pakai "skuad pengiring" yang tak rasmi untuk bergerak bagi ceramah memfitnah kerajaan siap dengan lampu "hazard" biru lagi. Sebab apa pemimpin yang bukan menghadiri program tak rasmi dan bukan pemimpin negara pun pakai pengiring untuk memudahkan pergerakan.

Itu belum lagi citer Anwar pakai "private jet" bergerak ke hulu ke hilir sampai ke luar negara mengalahkan Ketua Negara yang dilantik dan dipilih secara rasmi. Kenapa Rafizi tak pulak bising-bising. Kalo pemimpin pembangkang buat semua boleh tapi kalo pemimpin rasmi tak boleh plak.

Sebab tu memang kerja pemimpin pembangkang macam rafizi ni mencari salah orang lain tetapi menyembunyikan salah laku pemimpin sendiri.

p/s : bukan naik "private jet" pun macam ketua bahagian buat pi buat umrah peribadi.

Sent from my BlackBerry® smartphone over the TuneTalk network

Kenyataan Angkuh NKP UMNO @AzwanBro Soal Kaum??? @NajibRazak @KhairyKJ


Gua setuju sangat dengan pandangan sahabat blogger Rezqeen berkaitan dengan kenyataan angkuh Naib Ketua Pemuda Malaysia, Khairul Azwan berkenaan ruangan kaum jelas memperlihatkan kedangkalan beliau sebagai pemimpin muda yang menjadi kesilapan kepada perwakilan Pemuda yang memilih beliau berbanding calon lain.

Beliau yang kebetulan lahir dari keluarga yang berada dan kaya-raya yang mempunyai harta jutaan ringgit mana mungkin merasai jerit perit kepayahan rakyat biasa mengharungi kehidupan. Inilah harga yang terpaksa ditanggung apabila perwakilan Pemuda silap memilih pemimpin seperti mana yang pernah gua katakan masa pemilihan lepas. Gua harap ini akan membuka mata kepada semua Pemuda agar tidak lagi mengulangi kesilapan memilih pemimpin di masa akan datang.

Ini antara kenyataan sahabat blogger yang gua rasa ada kebenarannya....

"Sebagai rakyat marhein, saya merasakan statement tidak rasmi daripada perbualan tertutup antara individu bernama Badrrul dan Naib Ketua Pemuda UMNO (NKP) Malaysia, Azwan Bro yang menjadi viral lewat tengahari tadi seumpama sikap pemimpin dari UMNO yang gagal memperjuangkan nasib bangsa sendiri.
Pada dasarnya kenyataan Mr Arrogant ini tidak sepatutnya disebarkan kepada khalayak sebab ianya merupakan perbualan tertutup tapi agaknya si Badrrul ni geram sangat, langsung disebarkan melalui media sosial.
Saya juga tak berminat nak mainkan isu mengaibkan pemimpin Pemuda UMNO ini tetapi apabila ia melibatkan 'kecerdikan' yang tidak guna sebaiknya, ia membuatkan saya terfikir untuk membuat artikel bosan seperti ini.
Come on lah Azwan, awak tu memang lah lahir dari keluarga yang berada dan tahap struggle kehidupan awak tak seperti rakyat lain dan tidak seperti saya yang terpaksa survive untuk meneruskan kehidupan yang baik di dalam bandar Kuala Lumpur.
Azwan perlu bercakap mewakili suara rakyat yang bertaraf rendah atau sederhana ataupun peringkat marhein dan bukannya bersuara seolah-olah orang Melayu sudah berada pada satu tahap yang memuaskan & tak perlu mengharapkan bantuan kerajaan Malaysia secara total."


Sent from my BlackBerry® smartphone over the TuneTalk network


Thursday 8 May 2014

Isteri PM Rosmah Mansor Bantu Angkat Martabat Seni Teater Melayu... @NajibRazak


Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor berharap seni teater Melayu dapat terus dimartabatkan dalam usaha mengangkat warisan kesenian negara yang kaya dengan falsafah hidup murni.

Beliau yang juga Penaung Kehormat Teater Di Bawah Lindungan Kaabah berkata, usaha itu wajar digerakkan kerana seni teater boleh menjana ekonomi sebagaimana kejayaan teater Broadway di New York, teater West End di London dan teater Kabuki di Jepun.

"Sememangnya bukan mudah untuk mementaskan sesebuah teater berikutan kos yang tinggi. Dalam hal ini, saya menyeru pihak korporat dan swasta ‘lihat-lihatlah’ bantuan yang diperlukan oleh produksi tempatan yang ingin mementaskan teater terutama teater tradisional Melayu," katanya ketika melancarkan Teater Di Bawah Lindungan Kaabah di Istana Budaya.

Yang hadir sama ialah Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rohani Abdul Karim; Ketua Pengarang Kosmo!; Datuk Baharom Mahusin, Ketua Pengarah Istana Budaya; Datuk Muhamed Juhari Shaarani dan Penerbit Teater Di Bawah Lindungan Kaabah, Siti Rohayah Attan.

Rosmah berkata, teater merupakan warisan budaya yang perlu dipelihara dan dihidupkan kembali supaya elemen tradisi itu tidak akan luput daripada menjadi sebahagian warisan Melayu terutama dalam kalangan generasi muda.

Sejajar dengan itu, beliau memuji usaha dilakukan Istana Budaya dalam mengangkat seni teater.

Beliau berkata, inisiatif CTRA Production dengan kerjasama Istana Budaya menghasilkan teater Di Bawah Lindungan Kaabah hasil karya Allahyarham Profesor Hamka wajar dibanggakan.


"Saya difahamkan pemilihan untuk mementaskan karya Hamka ini adalah bersandarkan kehebatan karya itu yang membawa nilai positif kepada masyarakat.

"Jika kita hayati, novel Di Bawah Lindungan Kaabah telah menggarap nilai kepentingan agama, kasih sa­yang, ketabahan hati, persahabatan yang sejati, kepentingan adat, kepen­tingan ilmu serta nilai berdikari, maka wajar teater ini dipertontonkan setiap lapisan masyarakat," katanya.

Beliau yakin teater itu mampu mempromosikan budaya seni Me­layu dan menyifatkan pementasannya tepat pada masanya iaitu bersempena Tahun Melawat Malaysia 2014.

Teater Di Bawah Lindungan Kaabah arahan Rosminah Mohd.Tahir dan terbitan CTRA Production akan mula dipentaskan pada 9 hingga 18 Mei di Panggung Sari Istana Budaya, Kuala Lumpur.

Teater itu bakal dijayakan oleh pelakon utama Adi Putra, Nasha Aziz dengan dibantu oleh Fizo Omar, Dafi Ismail Sabri dan dua pelakon cilik, Wafiy Irfan Ariffen dan Tun Amiera Rania.

FAMA Berjaya Bantu Atasi Lambakan Tomato Cameron Highlands... @IsmailSabri60 @NajibRazak #DSIS


Masalah lambakan tomato di Cameron Highlands baru-baru ini berjaya diatasi apabila FAMA membantu memasarkannya ke pasar tani seluruh negara.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata FAMA sudah membeli 120,000 tan tomato daripada semua peniaga terbabit bagi diedarkan di pasar tani berbanding 60,000 tan pada kadar biasa.

Beliau berkata usaha itu sedikit sebanyak membantu memulihkan semula pasaran tomato tempatan yang terjejas.

“Memang sebelum ini ada berlaku lambakan tomato hingga menyebabkan ia terpaksa dibuang dan merugikan pengusaha.

“Bagaimanapun, masalah itu sudah pulih, begitu juga pasaran import di Dubai kembali mempunyai permintaan untuk mereka,” katanya.

Ismail Sabri berkata, kekurangan permintaan dalam pasaran di Dubai dikenal pasti antara punca lambakan tomato.

Terdahulu beliau melancarkan program Sesuka Hati Chef bersama kementerian khusus bagi slot Nasi Lemak Kopi O di TV9.

Program 13 episod itu khusus membantu 13 usahawan Bumiputera terpilih mempromosikan produk masing-masing.

Bila Lagi Teresa Kok Nak Berambus Dari Malaysia???? @teresakok


Teresa oh Teresa... Gua mau tanya sama lu. Ada betul ka ramai orang cina Malaysia sudah mau pindah keluar dari ini negara. Kalo lu cakap manyak betul aaaaa gua lagi suka. Selupa ala olang melayu ala cakap, "kepimpinan melalui teladan". Itu kira pemimpin kasi buat lulu balu anak buah kasi ikut. Sikalang gua rasa elok lu angkat kaki dulu dali ini negara kalo lu sudah lasa talak syok mau duduk maaa. Talak paksa punya kalo mau "blah" dali ini negara. Lepas itu aaaaa boleh ajak sekali lu punya anak buah dali itu DAP pun angkat kaki sama kasi tinggal ini negare. 

Lu jangan berani cakap saje tapi talak belani mau bikin apa yang lu cakapkan. Gua ingat ada betul lu punye kempen "sebagai tanda protes kepada kerajaan BN saya sarankan semua warga cina DAP lari ke luar negara".
Baru-baru ini Teresa Kok Ahli Parlimen Seputeh telah di dakwa di bawah Akta Hasutan 1948. Beliau yang baru-baru ini telah di hadapkan ke mahkamah di atas pertuduhan tersebut [kes video tahun baru] bagaimanapun di laporkan tidak mengaku salah.

Teresa sebelum ini telah membangkitkan kemarahan banyak pihak pihak sama ada dari kalangan orang Melayu mahupun bukan Melayu memandangkan penyebaran video tersebut mengandungi babak-babak yang menghina pemimpin negara.

Naib Pengerusi DAP Kebangsaan, Teresa Kok Suh Sim semalam mendakwa bahawa Barisan Nasional serta Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menjadi punca kesusahan masyarakat cina didalam negara ini. Beliau mendakwa segala dasar yang dibawakan oleh BN yang kononnya telah berjaya membantu kejayaan masyarakat Cina di negara ini adalah tidak benar.
Beliau menyifatkan bahawa kerajaan BN dan Datuk Seri Najib sengaja mengabaikan masyarakat cina di negara ini kerana segala dasar yang dibuat oleh kerajaan adalah sama sekali tidak membantu masyarakat cina. Beliau juga berkata kerajaan BN serta Datuk Seri Najib tidak berlaku adil terhadap masyarakat cina dalam pentadbirannya.
Adun Seputih itu mendakwa kerajaan BN menjadi pernyebab pendidikan kaum cina di negara ini semakin mundur kerana peruntukkan yang disalurkan tidak adil. Beliau juga mendakwa kekurangan sekolah cina dan juga kekurangan tenaga pengajar menyebabkan masyarakat cina di negara ini ketinggalan serta susah untuk mendapatkan pelajaran yang sempurna. Beliau berkata perkara ini sepatutnya ditangani oleh kerajaan BN sejak dahulu lagi.

“Najib seharusnya tahu, bahawa hingga ke saat ini, banyak masalah yang telah lama dihadapi dalam pendidikan masyarakat Cina tidak diselesaikan.
“Dengan peruntukan tidak adil, kekurangan sekolah dan guru-guru. Isu ini sudah lama dihadapi sekolah-sekolah rendah Cina serta sudah berulang kali dibangkitkan pimpinan pembangkang, kumpulan dan komuniti Cina. Namun tidak diselesaikan kerajaan walaupun sudah memegang kuasa selama beberapa dekad,” katanya dalam satu kenyataan.
Teresa yang pernah beberapa kali ditahan dibawah Akta Hasutan juga mendakwa isu tersebut menjadi punca masyarakat cina semakin hari semakin ramai yang mengambil keputusan untuk berhijrah ke luar negara bagi mendapatkan pendidikan yang lebih sempurna. “Bukan lagi satu rahsia bahawa faktor utama yang menyebabkan aliran keluar begitu ramai masyarakat Cina ke luar negara adalah berpunca dari kebimbangan mereka tentang kekurangan peluang pendidikan adil di institusi pengajian tinggi." - utaranews.com

Apa Ka Jadah Joseph Entulu Keluar Kenyataan Mengalahkan PM Nie!!! @NajibRazak


Apa ka jadahnya Menteri di JPM, Joseph Entulu pandai-pandai buat keputusan keluarkan kenyataan rasmi menyatakan kabinet telah meluluskan untuk membuang ruangan kaum dalam borang rasmi kerajaan tanpa ada sebarang kelulusan rasmi lagi. Gila ka apa dia ni.

Apa masalahnya kalo diletakkan ruangan kaum dalam apa-apa borang sekali pun sebab dah berpuluh tahun kaedah ini digunakan bagi mengetahui sesuatu kaum seseorang individu itu. Apa yang dia ni malukan sangat dengan bangsa atau kaum dia sendiri entah. Memang satu Malaysia tau bagi penduduk di sebelah negeri Sarawak dan Sabah agak unik penduduknya kerana didiami lebih daripada berpuluh etnik kaum. 

Tapi apa yang dilakukan oleh seorang Menteri di Jabatan Perdana Menteri ini adalah sesuatu tindakan bangang sebab mendahului apa yang sepatutnya dan ia bukanlah tindakan yang bijak bagi seorang yang bertaraf Menteri. Rasanya elok Perdana Menteri menimbang kembali perlantikan beliau sebagai seorang Menteri yang mewakili rakyat dari Timur Malaysia ni. 


"Kabinet hari ini memutuskan ruang kaum dalam borang rasmi kerajaan yang tiada nilai tambah digugurkan - Menteri di JPM Joseph Entulu Belaun "p/s : peringatan jugak buat pak-pak menteri di luar sana jangan nak buat sesuatu kenyataan bodoh dan cakap ikut sedap mulut jer bak kata pepatah "terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya"...

Wednesday 7 May 2014

Sedapnya Suara Anak Jamal Abdillah Macam Bapanya!!!!


Jika merujuk pada penyanyi solo lelaki tanahair yang boleh dianggap legenda, tiada siapa dapat menidakkan nama Datuk Jamal Abdillah.

Malah sampai ke hari ini, boleh dikatakan tiada penyanyi lelaki boleh menyaingi populariti ‘Raja Pop Malaysia’ ini kerana hampir semua lagu-lagu dendangannya kekal evergreen sampai sekarang.

Bagaimanapun, mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi kan.

Anak sulung Jamal, Osama Yamani dilihat mempunyai bakat besar sama seperti ayahnya.

Buktinya lihatlah video di bawah.

Walaupun baru berusia 13 tahun, Osama mampu menyanyikan lagu ayahnya dengan baik. Tak mustahil satu hari nanti Osama akan mengikut jejak langkah Jamal.

WoW!!! baru usia 13 tahun, tapi sudah menunjukkan bakat... mana nak tumpah kuah...

Ketua Bahagian Putrajaya Melompat Hanya Kerana Ditegur??? @NajibRazak


Hanya kerana sorang ahli UMNO Putrajaya menegur menggunakan medium sosial seperti blog untuk melahirkan rasa tidak puas hati maka Ku Nan sebagai Ketua Bahagian Putrajaya "melompat" dan mengarahkan anak buahnya mencari blogger yang kebetulan ada masalah dengan gua untuk balun gua balik. Maka kebetulan blogger yang dah lama "ashabul kahfi" tu pun ikut sama la melompat "kononnya" mahu mempertahankan "bos" dia sebagai Ketua Bahagian dan dia "kononnya" rasa bertanggungjawab untuk mempertahankan beliau. Kah! Kah! Kah! Kah! Kah! ironi dan tipikalnya.

Blogger ni pun guna blog dia untuk balun orang la....
Lalu medium media sosial dipersalahkan kononnya ia bukanlah platform yang sesuai digunakan untuk melahirkan persoalan jika timbul. Ketinggalan zaman sungguh pemikiran sedemikian jika Perdana Menteri pun sedia menerima idea, cadangan waima kritikan atau teguran menggunakan medium media sosial tapi pemimpin UMNO lain sukar untuk menerimanya. Jika teguran di media sosial terhadap pemimpin UMNO sendiri tidak dibenarkan dalam UMNO tetapi kita dibolehkan mengkritik pemimpin pembangkang menggunakan apa jenis platform sekali pun. 

Kepada sahabat blogger "so-called nomuro uno" kenapa beliau tak nak "sound" gua dengan berjumpa sendiri dengan gua. Bukan dia tak tau gua duduk di mana tetapi juga menggunakan medium blog beliau jugak nak balun gua balik. So, apa bezanya lu ngan gua. Pi tido balik lagi balik lagi bagus la. Lepas ni anak buah dia akan panggil ramai lagi kawan-kawan blogger gua jadi "tukang jawab" plak dan usaha ke arah itu gua dengar sudah ada dengan perbincangan di kedai mamak. Kah! Kah! Kah! Kah! 

Ramai yang kata cara gua tak betul sebab guna blog sedangkan boleh bertanya terus ngan Ku Nan di majlis-majlis yang dihadiri oleh beliau. Eh! Halo! Gua dah guna la kaedah tu. Gua dah tanya personal dalam satu majlis bukan secara terbuka demi menjaga air muka tapi dah dua minggu takda sorang pun pegawai beliau memberi maklum balas apa tindakan dan keputusan kepada persoalan gua. 

Yang gua heran sangat, apa ka maksum sangat seseorang pemimpin UMNO ni sampai kalo ditegur kata kita balun dia. Bermula dengan pertanyaan gua pasal perletakan jawatan Ketua Cawangan (SILA KLIK SINI)  dan teguran gua pasal penerima BR1M guna duit pi "BERJUDI ONLINE" (SILA KLIK SINI)

p/s : buat sahabat blogger ashabul kahfi... pi masuk gua balik tido balik la... tak pun pi ke kandang bagi "KUDA" tu makan...

Monday 5 May 2014

Puaka Niring : Misteri Rampasan Kapal Terbang Boeng 727 Pada Tahun 1971??? #MH370


Kisahnya bermula sekitar sambutan Thanksgiving, 24 November 1971. Seorang lelaki membawa sebuah beg menghampiri kaunter tiket penerbangan Northwest Orient Airlines dan kemudiannya membeli tiket sehala penerbangan 305, trip pernerbangan 30 minit ke Seattle, Washington, Amerika Syarikat. Lelaki itu kelihatan biasa sahaja penampilannya, seperti seorang ahli perniagaan gayanya. Beberapa ketika selepas pesawat 305 tersebut berlepas, ia dikhabarkan telah dirampas oleh lelaki itu!

Ketika menghampiri jurujual tiket Northwest Orient Airlines pada petang itu, lelaki tersebut memperkenalkan dirinya sebagai Dan Cooper. Semenjak itu D. B. Cooper adalah nama yang sangat popular untuk merujuk kepada lelaki yang tiada siapa tahu identiti dia yang sebenarnya, yang telah merampas sebuah pesawat Boeing 727 tersebut.

Dia telah merampas pesawat tersebut ketika pesawat itu sedang terbang di ruang udara antara Portland, Oregon dan Seattle, Washington. Dia kemudiannya meminta wang sebanyak USD200 000 dan payung terjun. Nasibnya kemudian tidak diketahui selepas dikatakan terjun daripada pesawat tersebut. Kes rampasan ini kekal tidak dapat diselesaikan dan antara kes rampasan pesawat paling 'bizarre' dalam sejarah Amerika.

Rampasan Pesawat Boeing 727 penerbangan 305 itu bermula kira-kira ia dalam suku perjalannya ke Seattle, Washington. Dan Cooper telah menyerahkan satu nota kepada Florence Schaffner, seorang pramugari. Pada mulanya Schaffner menyangka ianya hanya satu nota temujanji yang ditulis seorang ahli perniagaan yang sunyi, lantas dia memasukkan nota tersebut ke dalam tas tangannya. Cooper kemudian dengan tenang merapati Schaffner sambil berbisik ' Cik, sebaiknya awak perlu membaca nota itu terlebih dahulu, saya ada bom".

Nota kecil yang ditulis kemas dengan semua huruf besar itu tercatat:

"SAYA ADA BOM DI DALAM BEG BIMBIT, SAYA AKAN MENGGUNAKANNYA JIKA PERLU. SAYA MAHU ANDA DUDUK BERSEBELAHAN SAYA. PESAWAT INI SEDANG DIRAMPAS".

Pemilihan PKR Sabah Huru-hara Sebab Lajim Ukin????


PKR bergolak lagi. Kali ini di Bumi Di Bawah Bayu atau Sabah. Pergolakan Parti Keadilan Rakyat di bawah kepimpinan Anwar Ibrahim yang menubuhkan parti PKR untuk memperjuangkan kepentingan peribadi beliau kini makin parah terutama di Sabah. Pergelokan ini sampai ke kemuncaknya semasa pemilihan kepimpinan PKR baru-baru ini.

Lajim Ukin bukanlah nama asing di bumi Sabah. Terkenal dengan perangai "katak"nya yang suka melompat sana melompat sini demi kepentingan peribadi kini mula dikritik dan dibalun oleh ahli PKR sendiri bila gagal menguruskan pemilihan PKR Sabah yang terlalu banyak "silap mata". 

"Tenom, Keningau dan Tauran gantung? Kena panggil Lajim buat demo "Bersih PKR" tuntut Pengerusi SPR-PKR letak jawatan.... he he
MPN pun kena muhasabah diri. Cetak 3000 undi untuk Beaufort tapi kurang 3600 yang hadir. Cetak 300 undi untuk Tenom tapi lebih 1000 ahli datang. Di Tuaran senarai di luar dan dalam pusat mengundi berlainan. 42 orang yang sudah bayar yuran di luar tiada nama dalam senarai di dalam termasuk Irene Juman calon Ketua Wanita Cabang. Lebih 200 nama ahli hilang dari senarai maka pemangku KC pun buat bantahan. 
Maklumat dari Kalabakan pula, banyak ahli yang hadir tidak diberikan kertas undi MPP. Macam-macam ada...."


Lihatlah sendiri beginikah sebuat parti yang kononnya berasaskan akar umbi dan memperjuangkan rakyat yang akhirnya tak mampu untuk menguruskan pemilihan parti apatah lagi mahu menguruskan negara. Ini baru pemilihan pucuk kepimpinan peringkat negeri Sabah, negeri lain kita tak tau lagi macam mana punya teruk. Adakah keputusan pemilihan yang keluar itu boleh dijadikan sandaran bahawa mereka-mereka yang menang itu telus memenangi pertandingan atau menggunakan "tangan-tangan ghaib" seperti yang mereka pernah tuduh kerajaan dan SPR tidak telus. Memang senang mahu menuduh orang lain dia atas kesilapan dan kelemahan diri sendiri. 

Pemimpin PKR selama ini sering menuduh kerajaan tidak telus SPR tidak telus ketika sesuatu pilihanraya berlangsung tetapi teluskah pemilihan PKR. Jika ahli-ahli PKR dan sekutu-sekututunya dari Pas dan DAP sering buat demo "BERSIH" menuntut supaya SPR lebih "bersih" dan telus. Apa kata ahli PKR serta sekutunya dari Pas dan DAP plak buat demo tuntut pemilihan yang "bersih" dan telus dalam pemilihan PKR. Ada beran....

p/s : cakap memang senang buat tengok......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The True Brothers

The True Brothers