Jadilah Sahabat Kulaan...

SEWA

SEWA

TRIP

TRIP
PAKEJ TRIP KE KRABBI, HATYAI TERMURAH...

Friday, 6 July 2012

Rakyat Malaysia Perlu Diberi Pendidikan Mengenai Keganasan... @HishammuddinH2O @idamoerni @Ishammuddin @tunfaisal


KUALA LUMPUR - Masyarakat Malaysia perlu diberi pendidikan mengenai keganasan bagi mengekang fahaman ekstremis yang dikaitkan dengan Islam supaya tidak tercetusnya insiden keganasan di negara ini.

Pegawai Agama Kementerian Dalam Negeri (KDN), Zamihan Mat Zain berkata selain itu tafsiran yang salah mengenai Islam juga menyebabkan segelintir masyarakat negara ini terpengaruh dengan fahaman kumpulan ekstremis.

"Mereka (ketua), misalnya memberi tafsiran yang tidak tepat mengenai konsep jihad. Konsep jihad ini luas dan bukan hanya kepada peperangan tetapi ketua kumpulan terbabit mengeksploitasi ajaran agama demi kepentingan sendiri sehingga sanggup bertindak ganas dengan niat menggulingkan kerajaan," katanya.

Terdahulu, beliau menjadi anggota panel program bicara BernamaTV ‘Hello Malaysia’ bersama Timbalan Ketua Jabatan Pasukan Petugas Khas (Operasi/Anti Keganasan) Bukit Aman Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay.

Dalam program bertajuk 'Agama dan Keganasan' yang disiarkan secara langsung malam ini, Zamihan berkata Malaysia perlu merangka modul pemulihan bagi anggota kumpulan militan yang ditahan supaya tidak kembali melakukan keganasan.

"Program pemulihan ini boleh dilakukan dengan kerjasama agensi berkaitan seperti Jabatan Agama Islam dan polis," katanya.

Sementara itu, Ayob Khan berkata berdasarkan pemerhatian polis terhadap kes-kes lampau berkaitan kumpulan militan, kebanyakannya didalangi pengaruh luar dan dikaitkan dengan Islam. - Bernama

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The True Brothers

The True Brothers