Jadilah Sahabat Kulaan...

SEWA

SEWA

TRIP

TRIP
PAKEJ TRIP KE KRABBI, HATYAI TERMURAH...

Wednesday 23 November 2011

Gadis Dibogelkan Dikhalayak Ramai Kerana Mencuri????Seorang wanita dibogel dan dimalukan di depan khalayak ramai setelah dia ditangkap mencuri di China. Orang ramai mengoyak pakaiannya dan menulis "saya pencuri" dalam karakter cina dengan menggunakan marker di belakang badannya. Insiden memalukan itu berlaku di Kota Taizhou, timur China. 

Satu sumber online mengatakan pencuri tersebut juga diseksa secara fizikal. Dia terpaksa mengikat dadanya dengan menggunakan kain buruk untuk mengelak dibogel. Setelah puas menyeksa pencuri wanita itu, orang ramai memanggil polis untuk tindakan lanjut. 


Insiden ini menarik perhatian pelbagai pihak terutama komen-komen dari pengguna internet seluruh dunia. Seorang pengguna internet mengatakan hukuman seperti itu memang sesuatu yang biasa berlaku di Taizhou. Penduduk setempat sering menghukum dengan memalukan pencuri di khalayak umum dan melakukan kekerasan fizikal sebelum membuat laporan polis. 

Insiden sama turut berlaku tahun lepas apabila seorang pencuri dilucutkan pakaian sehingga ke pinggang sebelum diarak di jalan. Perkataan 'pencuri' turut ditulis di badannya. Kejadian seumpama ini menaikkan kemarahan ramai pengguna internet yang berpendapat kurangnya polisi dan hukuman yang tepat di Taizou merupakan penyebab kejadian berulang. 

Manakala satu pihak lagi mengatakan hukuman yang tidak efektif dari pihak berkuasa dalam mencegah jenayah turut menyumbang kepada kejadian ini. 

Pssst: Moral jangan mencuri nanti kena bogel!!


Kulaan : kalo kat Malaysia nie jadi macam nie, macam mana agaknya.... iskh! iskh! iskh! Dunia... Dunia... apa nak jadi la....

2 comments:

  1. 100 UNDI akan dapat melalui artikel ni... tahniah bro!

    ReplyDelete
  2. sambil tangkap pencuri sambil cuci mata dan layan nafsu..jahat jgk pun diorg tu..hampeh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The True Brothers

The True Brothers