Jadilah Sahabat Kulaan...

SEWA

SEWA

TRIP

TRIP
PAKEJ TRIP KE KRABBI, HATYAI TERMURAH...

Tuesday 17 January 2012

Khoo Kay Kim Dakwa Hang Tuah Bersaudara Dan Hang Li Po Tak Pernah Wujud!


Masyarakat Malaysia secara amnya mengetahui tentang sejarah negeri Melaka biar pun ada yang bukan berasal dari negeri tersebut.

Antara yang paling kerap diperkatakan ialah mengenai Hang Tuah lima bersaudara, Puteri Gunung Ledang dan Puteri hang Li Po semestinya.

Menurut sejarah Melayu negeri Melaka, Puteri Hang Li Po yang berasal dari negara China merupakan isteri yang kelima bagi Sultan Mansur Shah, Sultan Melaka yang telah memerintah dari tahun 1456 hingga tahun 1477.

Diselitkan juga dalam sejarah negeri itu, terdapat cerita legenda pahlawan Melaka yang terdiri daripada lima sahabat iaitu, Hang Tuah, Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Lekir dan Hang Lekiu.

Kisah lima sahabat yang sarat dengan nilai-nilai persahabatan dan kesetiaan kepada raja dan negeri mereka itu menjadi terkenal dan sering diceritakan semula oleh rakyat Malaysia.


Bagaimanapun sejarawan terkenal, Prof. Tan Sri Khoo Kay Kim yang ditemu bual oleh sebuah stesen radio tempatan, Business Radio Station (BFM) mendakwa sebaliknya.

Katanya, Hang Li Po dan kelima-lima pahlawan negeri Melaka itu tidak pernah wujud!

Memetik laporan daripada Free Malaysia Today (FMT), Canselor di Kolej KDU itu berkata, beliau telah membaca penulisan dari dua ahli sejarah Barat dan satu rekod sejarah oleh tokoh sejarawan terkemuka, Wang Gung Wu tentang hal ini.

Menurut rekod ahli-ahli sejarah tersebut, Dinasti Ming tidak pernah menyebut atau menulis watak pahlawan-pahlawan Melaka yang terkenal sejak zaman dahulu.

“Sejarah mestilah berdasarkan rekod yang empirikal dan tepat, dan ahli-ahli sejarah hanya perlu menerima rekod bertulis yang sahih, ” katanya.

Selain itu, Kay Kim juga menyatakan tiada bukti kukuh dalam rekod-rekod Malaysia menyatakan kewujudan lima pahlawan Hang tersebut.

“Tidak ada bukti dalam rekod-rekod Malaysia dan ini adalah cerita saja. Pencerita-pencerita sejarah menceritakan semula sejarah ini berdasarkan ‘cerita’ dan bukannya bukti,” tambahnya.

Untuk menguatkan lagi dakwaannya, Kay Kim memberitahu ahli-ahli sejarah telah pun menjalankan penyelidikan yang bersungguh-sunguh tentang dakwaan cerita sejarah tersebut.

“Kita memang mempunyai banyak cerita tentang sejarah ini. Hanya baru-baru ini, ahli-ahli sejarah telah bersusah payah melakukan penyelidikan sejarah awal negeri Melaka itu dan mendapati banyak cerita-cerita yang dimaklumkan pada masa lalu tidak dapat dibuktikan, “katanya.

Kay Kim juga memberitahu FMT bahawa terdapat khabar angin bahawa kerajaan Melaka telah diasaskan pada tahun 1292 walaupun terdapat rekod-rekod membuktikan bahawa ia ditubuhkan pada abad ke-15.

4 comments:

 1. Sudah2 lah tu 3K, jangan pertikaikan watak2 tersebut hanya berdasarkan kajian orang tertentu. kalau macam ni lah 3K punya taklid, akupun boleh pertikaikan watak semua Maharaja Cina tu semuanya tak wujud...ahli sejarawan hoiii, kaji dan selidiklah, jangan nak glamour je. Cuba rujuk catatan rekod kerajaan Ryukyu Jepun tentang utusan Melaka bernama Lohshimana Huang Tuwa..wallahu a'lam

  ReplyDelete
 2. wah! dahsyat gak ilmu sejarah Anon 07:09... entah ler... mungkin betul kenyataaan beliau dan mungkin juga salah tafsiran beliau... siapa yang punya ilmu ini boleh berkongsi ilmu...

  ReplyDelete
 3. aku minat dengan cerita sejarah.tapi dulu masa aku buat assignment pasal Hang Tuah ni pun, ada gak artikel kat internet yang katanya Hang Tuah 5 Saudara ni sekadar penguat moral bangsa Melayu masa bawah jajahan beruk putih...

  ada gak yang kata Hang Tuah ni sebenarnya Muallaf dari Tanah Besar China zaman tu... Han Too Ah.

  xtau la...tapi kita sekarang ni terima je la benda yang jadi sejarah kewujudan kita...

  ReplyDelete
 4. saya justru lebih cendrung setuju pada legenda 5 opu daeng dari tanah bugis yang membantu johor..Daeng Celak Daeng Parani Daeng Marewa dan Daeng Sinambung dan Daeng Kamboja...heheh... agak itu tak yang disebut Hang lima sahabat...

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The True Brothers

The True Brothers