Jadilah Sahabat Kulaan...

SEWA

SEWA

TRIP

TRIP
PAKEJ TRIP KE KRABBI, HATYAI TERMURAH...

Thursday, 28 August 2014

Puaka Niring : Misteri Pancaran Hijau Di Perairan Thailand Jadi Tanda Tanya???


BANGKOK – Pancaran cahaya hijau yang kelihatan dari perairan Bangkok telah membingungkan seorang angkasawan, Reid Wiseman, yang merakamkan gambar berkenaan semalam.

Beliau kemudian telah memuat naik dalam twitter dengan tajuk ` Bangkok adalah bandar yang bercahaya. Cahaya hijau di luar bandar? Tiada idea.

Wiseman berada di Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISIS) merakamkan imej berkenaan lebih 320 kilometer dari bumi dengan pancaran cahaya hijau itu kelihatan dengan jelas dari angkasa lepas.

Pelbagai teori dikemuakan termasuk makhluk asing, sisa buangan nuklear dan rumpai laut namun NASA mendakwa ia lebih kepada bot nelayan.

Cahaya hijau dari lampu LED itu digunakan untuk menarik perhatian sotong dan hidupan laut lain ke darat.

Berdasarkan artikel Pemantauan Bumi NASA pada Oktober 2013 oleh Michael Carlowicz, nelayan dari Amerika Selatan dan Asia Tenggara menggunakan cahaya untuk menarik plakton, ikan dan sotong ke permukaan air.

“Bot mencandat sotong ini mempunyai beratus-ratus lampu yang menghasilkan 300 kilowatt bagi setiap bot,’’ kata Carlowicz.

Saintis mula mengesan cahaya berkenaan di laut pada penghujung 1970-an dan 1980-an ketika menggabungkan peta bumi pada waktu malam.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The True Brothers

The True Brothers