Jadilah Sahabat Kulaan...

Kereta Sewa

Kereta Sewa

Friday, 12 August 2011

Bonus RM500 : Kakitangan Sokongan Tidak Puas Hati

Kulaan ada la minum-minum di kedai mamak lepas solat tarawih dengan kawan-kawan yang majoritinya kakitangan awam sokongan. Kebanyakan mereka melahirkan rasa syukur dengan pemberian bonus oleh kerajaan minimun RM500 atau setengah bulan gaji Klik Sini. Namun ada yang melahirkan rasa kurang berpuas hati kerana bonus ini jika dibandingkan dengan jumlah yang bakal diterima oleh pegawai agak kurang adil.
Menurut mereka, pegawai sudah tentu gaji pokoknya besar sekitar RM3,000 ke atas. Bayangkan kalau ada pegawai atasan yang bergaji RM5,000, RM6,000  dan lebih. Sudah tentu bonus setengah bulan gaji mereka RM2,500, RM3,000 yang sama dengan 3 4 orang bonus kakitangan sokongan. Cuba bayangkan bonus yang bakal diraih oleh KSN jika gajinya RM20,000 sebulan, bonus yang dibayar kerajaan adalah RM10,000 menyamai bonus 20 orang kakitangan sokongan.
KSN Tan Sri Mohd Sidek
Kata mereka, keputusan ini lebih memihak dan menguntungkan pegawai atasan sahaja sedangkan mereka juga turut sama menyumbang keringat untuk memajukan negara. Betul juga kata mereka ini walaupun tidaklah berpelajaran tinggi. Sepatutnya bonus ini biarlah adil dan saksama. Tanpa bantuan kakitangan sokongan manakan agensi kerajaan boleh menjalankan tugas dan tanggungjawabnya.
Tambahan pula kebanyakan pegawai lebih banyak memberi arahan daripada melaksanakan kerja. Pengalaman Kulaan juga hampir sama ketika Kulaan bekerja dengan kerajaan satu ketika dulu. Pegawai atasan meeting saja lebih kemudian mengarah-arah saja yang tau. Lambat sikit marah-marah. Memang bukan semua pegawai atasan sebegitu, ada juga yang baik hati dan bertimbang rasa. Kepada golongan ini Kulaan mengucapkan tahniah.
Kulaan berharap agar PM mengambil perihatin dengan rungutan dan pandangan pekerja atau kakitangan sokongan kerana semua imput dan maklumat kebanyakannya PM terima daripada pegawai atasan. Tidak molek jika aduan yang dibuat tidak hadir bersamanya cadangan atau penyelesaian. Kulaan mencadangkan agar bonus diberi secara sama rata tanpa mengira pangkat atau gaji pokok. Sebagai contoh : bayaran bonus RM500 atau RM1000 diberikan kepada semua 1.27 juta kakitangan awam. Sudah tentu perbelanjaaan yang terpaksa dikeluarkan oleh kerajaan tidak melebihi dengan apa yang terpaksa dikeluarkan sekarang. Kiraan secara kasar, bonus pegawai atasan boleh menampung jumlah kakitangan sokongan.
Akhir sekali, buat KSN cuba-cubalah menyelami masalah kakitangan bawah beliau. Jangan hanya memberi maklumat kepada PM hanya untuk melepaskan tengkuk beliau sahaja. Jangan kerana info yang beliau sampai kepada PM tidak menyenangi kakitangan sokongan menyebabkan sekali lagi kakitanagan awam memberi undi kepada pembangkang pada PRU13 nanti. Jangan pisang berbuah dua kali seperti pilihanraya umum lepas, kerana dasar dan polisi KSN menyebabkan Putrajaya jatuh ke tangan pembangkang kerana undi protes Klik Sini.

Panas! Panas! Panas Hati Tengok Orang Bukan Islam Mencemar Kesucian Masjid

Panas hati Kulaan bila tengok klip video ini yang Kulaan jumpa sumbernya daripada Double-Y dan PT-Tube... Kalau betul nak masuk masjid dengan tujuan nak mendekatkan diri dengan Islam takpa la... Nie bukan nak masuk Islam pun, kalo puak-puak nie nak dekati Islam dengan tujuan memeluk Islam dah lama depa mengucap... Ni mai masjid dengan tujuan politik... Mana alim ulama' yang patut nyatakan pendirian mengenai masalah ini... Ulama' pembangkang takyah tanya la, sure statement depa mesti menang kat depa walaupun menggunakan agama Islam sebagai pendinding...


Kulaan akui Kulaan nie ilmu agama tak la tinggi jadi Kulaan harap kepada mereka yang Allah kurniakan pengetahuan ilmu agama yang tinggi agar dapat la ambik tindakan apa yang patut...

Riot in London : Polis Malaysia Jauh lebih Berhemah


“Ahli akademik dan NGO anggap Polis negara ini lebih berhemah dan sistematik dalam selesaikan sesuatu masalah termasuk isu keganasan termasuk berbanding apa yang berlaku di London ketika ini” Setiausaha Majlis Professor Negara, Prof Dr. Raduan berkata biarpun UK lebih maju dan mempunyai pasukan polis antara yang terbaik di dunia namun mereka masih gagal halang rusuhan sehingga menyebabkan kecederaan dan kecurian.

Ketua Pemuda Kimma, Amir berkata polis di negara ini dilihat lebih bijak kawal situasi dan emosi. Rusuhan di UK harus jadi iktibar dan pengiktirafan terhadap kecekapan PDRM tangani perhimpunan Bersih bulan lalu. Rata-rata orang awam berpendapat kekacauan di London tunjukkan tindakan pantas dan profesional pasukan keselamatan penting kawal perusuh. Pekerja swasta, Hanani, 24, kata “rakyat Malaysia perlu bersyukur kerana tindakan pantas polis berjayakekang insiden sama di negara ini ketika perhimpunan Bersih 9 Julai lalu”. Pekerja bank, Abu Bakar, 39, kata beliau sokong tindakan diambil kerajaan melalui PDRM dalam kekalkan keamanan ketika perhimpunan Bersih kerana jika tidak dikawal ia boleh melarat dan membawa kemusnahan besar.

Polis Malaysia lebih berhemah
KUALA LUMPUR 10 Ogos - Ahli akademik dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) menganggap polis negara ini lebih berhemah dan sistematik dalam menyelesaikan sesuatu masalah termasuk isu keganasan berbanding apa yang berlaku di London ketika ini.

Setiausaha Majlis Profesor Negara, Prof. Dr. Raduan Che Rose berkata, biarpun negara tersebut lebih maju dan mempunyai pasukan polis antara terbaik di dunia namun, mereka masih gagal menghalang rusuhan sehingga menyebabkan kecederaan dan kecurian.

"Pendekatan yang dilakukan oleh pihak polis di sana dan polis di negara ini ternyata berbeza. Di sana punca utama menyebabkan mereka bertindak ganas ialah selepas seorang remaja kulit hitam ditembak mati oleh polis.

"Berbanding di negara ini, polis lebih banyak menggunakan pendekatan pencegahan malah, lebih sistematik dalam mengatasi masalah agar tidak merebak menjadi lebih serius," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Beliau yang juga Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) Universiti Pertahanan Nasional Malaysia berkata demikian ketika diminta mengulas kejadian rusuhan di London yang gagal dikekang malah mula merebak ke seluruh Britain.

Dalam pada itu, Ketua Pemuda Kongres India Muslim Malaysia (Kimma), Amir Hamzah Abdul Rajak berkata, polis di negara ini dilihat lebih bijak mengawal situasi dan emosi baik di kalangan anggotanya mahu pun perusuh.

"Mereka dilihat lebih berperikemanusiaan serta bijak menangani masalah seperti yang sedang berlaku di London," katanya.

Sementara itu, Ketua Pengarah Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM), Datuk Nik Mustapha Nik Hassan pula menganggap kejadian rusuhan yang berterusan bukan disebabkan oleh kegagalan polis mengekang masalah sebaliknya tiada kesedaran di kalangan rakyat negara itu.
"Bagi saya ini bukan masalah polis sebaliknya rakyat di negara itu sendiri. Kita tidak tinggal di sana jadi kita tidak tahu apa yang berlaku.

"Sepatutnya mereka lebih menumpukan kepada cara menyelesaikan masalah ekonomi dan pengangguran.
"Keadaan akan menjadi lebih teruk sekiranya masalah rusuhan yang terjadi di sana dibiarkan berterusan," katanya.
Riot in Kuala Lumpur
Riot in London
Sony Centre Enfield - Hangus dijilat api angkara perusuh
Riot inTottenhem
Riot in Birmingham
 

Kulaan rasa kalo bukan kerana tindakan pantas dan cekap pihak polis mau 9 Julai hari tu jadi macam kat kota London... Bila dah jadi macam tu nak menyesal pun tak guna... Nak meruntuhkan sesuatu perkara memang mudah tetapi tidak semudah untuk membinanya... Berfalsafah pulak Kulaan… 



Thursday, 11 August 2011

Gempak : Siapa Nak Nombor Telefon Shuhardi Mat I.S.A

Bukan setakat klip video dan gambar-gambar pelakon terbaik perhimpunan Bersih Shuhardi Mat I.S.A telah tersebar meluas di alam siber tetapi terbaru nombor telefon Shuhardi  juga telah dapat di kesan. Kulaan cadangkan kepada artis-artis dan pelakon-pelakon di Malaysia ni yang mutu lakonannya kurang "uuummmphh" atau kurang "power" agar segera menghubungi Shuhardi dan "booking time" dengan dia untuk ambil kelas lakonan sebab lakonan mantap beliau telah menggegarkan dunia terutama di alam siber. Bukan senang nak berlakon mati sehingga pening manusia satu alam bana ni. Watak mati ni bukan calang-calang orang boleh menghayatinya.

Jika berminat untuk mengambil kelas lakonan tahap dewa-dewa bolehlah menghubungi :
Shuhardi Mat I.S.A
Tel : 012-3900740
 



Untuk keterangan lanjut boleh menghubungi : Akutfelda

Untuk melihat secara detail perbualan antara Akutfelda dengan Shuhardi Mat I.S.A Klik Sini




Panas! Panas! Klip Video Pelajar Malaysia Diserang Perusuh London



Rahang patah ditumbuk perusuh
Oleh Zaharah Othman

2011/08/11
MUKHRIZ dan Noorzalina melawat Asyraf Haziq di Royal London Hospital, semalam.
Pelajar Malaysia di London cerita saat cemas jadi mangsa keganasan London

LONDON: "Ini kejadian paling mencemaskan dalam hidup saya dan berlaku pantas. Saya menaiki basikal tiba-tiba dikerumuni 20 lelaki berpisau yang mahu merampas basikal. Mereka kemudian menyeluk poket seluar dan mengambil telefon bimbit.

“Mereka menumbuk di dagu dan rahang hingga berdarah. Saya tidak tahu apa yang berlaku selepas itu dan apabila tersedar, saya terduduk di kaki lima dengan mulut berdarah,” kata Asyraf Haziq Rosli, 20, yang terlantar di Royal London Hospital di sini, sementara menunggu pembedahan bagi membetulkan rahang bawahnya yang pecah dan tulang pipinya yang patah.

Banyak perkara yang tak kena dengan masyarakat apabila kita lihat orang berpura-pura membantu seorang pemuda yang cedera sedangkan sebenarnya mereka merompaknya. - David Cameron, Perdana Menteri Britain. Asyraf Haziq tidak dapat bercakap banyak kerana rahang bawahnya diikat dawai sebelum pembedahan, walaupun cuba melayani pelawat petang semalam termasuk Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Mahathir; Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di United Kingdom (UK), Datuk Zakaria Sulong; Pengarah MARA, Dr Noorzalina Mohd Noor dan Pengerusi UMNO London, Dzuhair Hanafiah.

Pelajar tahun satu bidang perakaunan di Kolej Kaplan, di sini itu diserang ketika berbasikal bersama rakannya, Sheikh Muhammad Faris Jamil Azhar, 20, di Barking, timur London iaitu satu daripada tempat berlaku kekacauan untuk berbuka puasa Isnin lalu.

Asyraf Haziq berkata, penyerangnya tidak menyedari kejadian dirakamkan individu dari bangunan berdekatan dan klip video satu minit 14 saat dimuatkan dalam YouTube serta diguna stesen penyiaran di sini termasuk BBC dan Sky TV.

Beliau berkata, selepas diserang, beberapa lelaki seolah-olah cuba membantunya tetapi mencuri barangan dalam beg sandang.
Asyraf Haziq berkata, beliau enggan memaklumkan kejadian itu kepada ibu bapanya bagi mengelak mereka bimbang.

Sementara itu, 11 pelajar dipindahkan dari Barking dan Mile End. Dzuhair juga memindahkan dua pelajar wanita di Peckham ke asrama MARA di Bayswater.

Zakaria berkata, Suruhanjaya Tinggi Malaysia, MARA dan Jabatan Pelajar Malaysia sentiasa memantau keadaan dan mengeluarkan arahan apabila perlu, memandangkan rusuhan merebak cepat.




Lagu Yang Boleh Buat Penyokong Pembangkang Meroyan....

Yo! what's up... what's up guys... Let's start's the party... Let me hear some noisez in Da' house... Everybody make some noisez... Everybody say "Hey..." Everybody say "Hoo..." Now we move ya' body...



Sumber : Tun Faisal Dot Com

Kulaan : Lagu rap yang boleh menyebabkan penyokong pembangkang naik sasau giler meroyan... Jaga-jaga pengikut fanatik pembangkang jangan sampai hantok kepala kat dinding dah la... Layan jangan tak layan...

Siapa Staf JPN Bocor Rahsia Mismah?

Sehingga ke hari ini walaupun isu Mismah ini semakin hari semakin sejuk, tambahan pula bila Malaysiakini telah melakukan kesilapan yang akhirnya memalukan Malaysiakini sendiri. Sudah tentu pembangkang malas lagi mahu main isu Mismah ini kerana tidak ada kredit kepada mereka. Namun, persoalan yang Kulaan masih mahu bangkitkan :
Gambar ilustrasi sahaja
 1. Siapa sebenarnya kakitangan JPN yang membocorkan maklumat kepada Malaysiakini?
Gambar ilustrasi sahaja
2. Berapakah bayaran yang dibayar Malaysiakini kepada individu yang membekalkan maklumat tersebut?

Ketua Pengarah
Pendaftaran Negara
Dua persoalan ini masih belum dirungkai dan dijawab oleh pihak JPN terutama Ketua Pengarah Pendaftaran Negara Malaysia, Y. Bhg. Datin Jariah binti Mohd Said berhubung dengan kebocoran maklumat berkaitan isu Mismah. Kenapa masih belum ada sebarang siasatan dalaman dijalankan bagi menjejaki individu terlibat. Jika JPN masih lagi mengambil ringan mengenai "Musang Berbulu Ayam" ini, tidak mustahil isu lain yang hampir sama akan berbangkit semula kerana mereka dengan sewenang-wenangnya menyalur keluar maklumat rahsia JPN kepada mereka yang tidak bertanggungjawab.

Satu lain persoalan yang sedang bermain dalam fikiran Kulaan ialah sehingga ke hari ini satu gambar si Mismah ni Kulaan belum tengok di mana-mana blog sama ada blog pro pembangkang atau pro kerajaan. Identitinya masih lagi menjadi misteri setaraf misteri Bigfoot.


Wednesday, 10 August 2011

Eksklusif : Impak Media Baru Mula Disedari Kerajaan

Media Baru mempunyai peranan yang penting dewasa ini dalam menyalurkan maklumat tidak kiralah sama ada maklumat tersebut tepat dan benar atau maklumat tersebut hanyalah persepsi, spekulasi dan provokasi tanpa bukti yang sahih. Media Baru ini terlalu luas ruang lingkupnya dan antara yang tersohor seperti blog, facebook dan twitter. Dunia baru ini telah mula dihidu terlebih dahulu oleh pembangkang dan mereka memanipulasi dengan semaksimum mungkin bagi menyalur maklumat yang tidak benar berkenaan dengan kerajaan.
Terbaru adalah isu perhimpunan Bersih 9 Julai lalu di mana Media Baru digunakan dengan seoptimum mungkin oleh pembangkang dalam menyebarkan dakyah dan informasi yang kurang tepat malahan ada yang tidak benar berkenaan keputusan kerajaan lebih-lebih lagi tindakan yang diambil oleh pihak berkuasa terutama pihak polis. Ini diakui sendiri oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammudin bahawa Media Baru telah dimanupulasi dengan tersusun oleh pembangkang dalam memberi persepsi negatif terhadap tindakan pihak polis sekalipun pihak polis telah bertindak mengikut prosedur antarabangsa.
New media used to spread lies! - Hishammuddin
PUTRAJAYA: The opposition's use of new media has enabled them to instigate sections of society to participate even in unlawful activities that give them political mileage.

Home Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein said this was particularly damaging as many of the issues propagated through this media channel were untrue.
Citing the illegal July 9 Bersih rally as a case in point, he said this happened despite it being clear from the start that the rally was not about pushing for free and fair elections but for the interests of parties riding on Bersih's name.

He said while the government had exhausted all its avenues to reach and explain to the people about the demonstration, it was not easy as the power hungry were willing to go the distance in pushing to attain power without going to elections.

Conceding that handling the run-up to the July 9 demonstration was difficult as the opposition had triumphed over the use of the new media, Hishammuddin said the ruling government must catch up on their use of the medium.

"I must admit that they are better than us and we need to get our act together in using the new media."

"It couldn't be clearer that there are quarters who would not hesitate to seize any opportunity and compromise everything for their narrow political ambitions.

"We knew that there may have been other groups that might have used Bersih as a platform to cause even more upheavals," he said.

Touching on police action on the day the streets of Kuala Lumpur came to a stand-still, he said the police were very restrained on July 9, despite their standard operating procedure, which allowed them to take sterner action.
On the repercussions and lessons to be learned by those arrested and released by the police every time street demonstrations are held, he said those taken in by the police would have their particulars recorded in the police system.

He said while focus was given to those behind such events, the police were not going to pick and choose demonstrators in the middle of chaos.

"What we have in Malaysia, most people outside would look at it as something that we should cherish ... Unfortunately, there are people in Malaysia, who do not appreciate what we have.

"They go the extra mile to get attention, but sometimes, when they do so, there may be a cost to it as seen in many cases. A democracy with a single racial composition will not have this problem, but in a multiracial country like ours, our leaders must be very careful.

Hishammuddin said the police were also looking at best practices in the new social landscape.

This, he said included the amendments to the country's preventive laws, the Police Acts, particularly on peaceful assemblies, as well as the use of biometrics in addressing the issues raised by the opposition on phantom voters.
Berdasarkan pengalaman perhimpunan Bersih 2007, pihak berkuasa terutama pihak polis telah bersiap sedia dalam menangkis tohmahan dan propaganda yang dibuat oleh pembangkang. Antara persiapan awal yang dibuat adalah dengan menubuhkan pasukan media polis sendiri di mana pasukan ini akan mengambil gambar dan video ketika berlangsungnya perhimpunan tersebut sebagai bahan bukti. Hasilnya apabila pembangkang memainkan isu tindakan kekasaran terhadap peserta perhimpunan, isu kematian Baharuddin dengan lakonan kematian oleh Shuhardi Mat Isa, kes pelanggaran kereta polis ke atas Mat Sabu, video provokasi Tian Chua dan beberapa isu lagi yang dimainkan oleh pembangkang di alam siber dapat ditangkis dan diberi penjelasan yang tepat oleh pihak polis berdasarkan rakaman video dan gambar-gambar yang diambil.



Walaupun Datuk Seri Hishammuddin merasakan bahawa kerajaan agak ketinggalan dalam permainan Media Baru ini, beberapa langkah awal telah diambil oleh individu-individu yang menyokong kerajaan dengan wujudnya blog-blog pro kerajaan, facebooker-facebooker dan twitterian-twitterian yang menangkis tohmahan pembangkang. Pemuda Umno Malaysia juga dibawah ketuanya Khairy Jamaluddin telah menubuhkan satu unit khas berkaitan alam siber ini iaitu Unit Media Baru yang dipengerusikan oleh Exco Pemuda, Tun Faisal Ismail Aziz juga berperanan memberi bimbingan dan tunjuk ajar kepada generasi Y yang berminat dalam menguruskan perkara ini.
Masih belum terlambat buat kerajaan dalam mengejar permainan alam siber ini jika pemimpin sekarang yang ada melihat ini sebagai sesuatu yang penting dalam menentukan hala tuju kerajaan terutama ketika PRU13 semakin hampir. Walaupun tidaklah sebesar mana kesannya dirasai oleh pemimpin negara tetapi ibarat nyamuk aedes yang kecil jika menggigit boleh mengakibatkan kematian.

Eksklusif : Pas Akan Tetap Membina Negara Islam Bukan Negara Berkebajikan



Inilah bukti bagaimana Pas tetap akan mewujudkan "Negara Islam" walaupun pemimpin utama Pas cuba menyembunyikan hakikat penubuhan Negara Islam ini disebalik slogam baru "Negara Berkebajikan" semata-mata untuk mengaburi mata rakan dalam Pakatan Rakyat terutama DAP yang amat tidak bersetuju dan menentang keras penubuhan Negara Islam oleh Pas. Secara tidak langsung, ini akan menggugat keharmonian kerjasama antara mereka dalam Pakatan Rakyat.



Pas telah mempunyai "Plan" yang diterjemahkan melalui dokumen bertulis yang ditulis dalam Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris dan sedang dalam proses percetakan adalah dalam tulisan Jawi. Pas juga sedang mencari penterjemah dalam Bahasa Cina (Tionghua) dan India (Tamil) bagi membolehkan buku mengenai "Plan" mendirikan Negara Islam dapat juga diterbitkan dalam bahasa CIna dan India.




Ini pula kenyataan daripada Penasihat DAP, Lim Kit Siang berkenaan dengan hasrat rakan seperjuangan mereka dalam Pakatan Rakyat. Secara terang-terangan DAP tidak dapat menerima konsep Negara Islam yang dicanang oleh Pas. Malahan Karpal Singh juga pernah berkata "langkah mayat saya dulu..." 

Tuesday, 9 August 2011

[Video] Kekasaran Polis Barat Jauh Lebih Teruk Dari Polis Malaysia

Pemimpin pembangkang dan pengikut perhimpunan Bersih dengan angkuhnya mengkritik bagaimana Polis Malaysia menangani peserta perhimpunan Bersih 2.0 pada 9/7 yang lepas sebagai tidak profesional dan mendakwa telah melanggari hak asasi manusia. Rupa-rupanya kerajaan barat dan polis barat jauh lebih teruk daripada Malaysia dalam menangani perusuh-perusuh perhimpunan ibarat pembangkang "meludah ke langit, jatuh ke muka sendiri".


Tidak sampai sebulan selepas peristiwa Bersih berlaku, perkara yang sama juga berlaku di kota London terutama di Birmingham dan Tottenham.


Cubalah kita lihat dengan hati yang terbuka dan lihatlah apa bezanya Polis Malaysia dengan mereka dalam menangani perusuh dan pendemonstrasi. Dengan kecekapan pihak polis Malaysia, perhimpunan dapat dikawal dan ia hanya berlaku selama beberapa jam sahaja.


Sedangkan rusuhan dan demontrasi yang berlaku di Kota London sudah berlarutan selama beberapa hari. lihatlah kesannya kepada infrustruktur, bangunan, kemudahan awan dan yang lebih penting premis-premis perniagaan. Bayangkanlah jika perkara yang sama berlaku di Malaysia ketika perhimpunan Bersih jika tidak dikekang dan dikawal dengan baik oleh pihak berkuasa.


Apakah alasan kerajaan barat ketika perkara yang sama juga berlaku di negara mereka sendiri. Kita akan saksikan satu lagi sandiwara dan lakonan yang hampir sama berlaku di Malaysia apabila pihak polis mereka menangani perusuh mengikut prosedur tetapi mereka mendakwa polis Malaysia telah melanggari hak asasi manusia.

Kita boleh menilai bagaimana Polis UK juga bertindak di luar batasan dan melanggari hak asasi manusia ketika menangani perusuh.

Apa Sebenarnya Berlaku Di Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC)?


Apa sebenarnya yang berlaku ketika pemeriksaan JAIS dan polis ke Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC)?

Kisahnya mudah, JAIS dalam maklumat dalaman yang mengatakan ada aktiviti menyebarkan agama lain kepada penganut Islam, jadi sebagai penguatkuasa mereka menyiasat dan semuanya dibuat berdasarkan undang-undang yang sedia ada.

Iaitu menggunakan Enakmen Ugama Bukan Islam (Kawalan Perkembangan di kalangan Orang Islam) 1988.

Jadi apa yang berlaku?

Majlis tersebut dinamakan Thanksgiving Dinner atau kenduri kesyukuran dalam bahasa mudahnya.

Ada lebih kurang 100 orang dalam dewan ketika pemeriksaan dilakukan oleh 13 peguatkuasa JAIS dibantu 20 anggota polis.

Menurut Dr Dzulkhaini Husain, penguatkuasa JAIS dan polis menunggu di ruang legar lebih kurang 20 ke 25 minit sebelum dibenarkan melakukan pemeriksaan.



“Tidak benar ada serbu, sebab tidak ada pintu yang dipecahkan, atau sebarang bentuk keganasan, sebaliknya hanya pemeriksaan, dan hadirin diperiksa Kad Pengenalan masing-masing, dan orang Islam diambil butiran lanjut,”katanya.

Dari jumlah hadirin itu, terhadap tiga lelaki, sembilan perempuan dan lapan kanak-kanak yang beragama Islam.

Selain dari kehadiran penganut Islam, apa yang mencurigakan adalah tentatif program serta soalan berbentuk kuiz yang bertanya mengenai pengetahuan mengenai agama Islam.

Krew Agendadaily melihat sendiri tentatif dan kertas soalan yang dikatakan sebahagian bukti didakwa mengaitkan kegiatan penyebaran agama bukan Islam terhadap penganut agama Islam.

Tentatif tersebut menunjukkan program yang bermula dari jam 6.30 petang dan sepatutnya berakhir pada 9.55 malam.

Dari ucapan pembukaan, hidangan makan malam dan persembahan musik pada jam 7.15 malam yang menurut Dr Dzulkhaini “Pada pukul 7.15 petang, jamuan makan dimulakan, ini bermakna, mana letaknya puasa?”


Turut mencurigakan adalah, nyanyian 'Alhamdulillah dan Allahuakhbar' dan sesi sembahyang yang diakhiri dengan nyanyian lagu Sejahtera Malaysia.

“Ingat masa itu 20 penganut agama kita termasuk kanak-kanak ada di tempat itu, terpesong atau tidak?”

“Perkara ini dikeruhkan lagi, ada soal jawab tentang apa dia agama Islam, mengapa orang Kristian Methodist perlu melakukan perkara ini?” soal Dr Dr Dzulkhaini.

Dalam kertas kuiz yang diperolehi Agendadaily, soalan yang tertera adalah menjurus kepada fahaman agama Islam secara keseluruhannya seperti membabitkan; Nabi Muhammad, Al-Quran, rukun Islam, kitab, solat dan lain-lain.

Kertas yang mengandungi 12 soalan dan mempunyai dua muka surat itu didakwa diberi kepada para peserta yang menyertai majlis makan malam tersebut yang turut disertai oleh 12 individu yang didakwa merupakan penganut agama Islam.

Kertas tersebut dibahagi kepada empat corak soalan iaitu isi tempat kosong, beri jawapan ya/tidak, padanan jawapan dan pilihan jawapan.

Antara soalan itu adalah 'Apakah maksud perkataan Islam, MUSLIM, Quran?, Apakah enam perkara Iman Muslim, lima waktu solat dalam Islam, malaikat manakah yang dipercayai menurunkan wahyu kepada Nabi Muhammad, Tahun apakah Nabi Muhammad dilahirkan, How many surah is there in the Al-Quran, Berapa kali nama Isa disebut di dalam Al-Quran dan Orang Islam bersalam menggunakan tangan?

Sambil mempertahankan tindakan JAISs yang memeriksa gereja terbabit Dzulkhaini berkata turut menjadi tanda tanya apabila kertas soalan seperti itu turut diagihkan dalam majlis makan malam yang dikatakan untuk membantu golongan tidak bernasib baik dan memerlukan.

"Apabila JAIS masuk ke dalam. Soal jawab ini dah berkecai-kecai dan dimasukkan ke tong sampah. Kalau niat baik kenapa nak masuk tong sampah? Dengan itu apabila masuk tong, JAIS sita untuk dijadikan maklumat di mahkamah,” kata beliau.

Sementara itu Pegawai Kerja Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Mohd Mustaffa Hamzah pula mendakwa terdapat pelekat yang tertera motto gereja "mengkristian seluruh umat di dunia".

"Gereja Methodist itu menggunakan formula tersebut dengan cari mereka yang perlu bantuan, tarik hati mereka, rapatkan diri dengan kumpulan sasaran dan mengkristiankan mereka secara halus," katanya beliau.

Beliau turut melahirkan kekesalannya terhadap laporan dua portal berita yang katanya memberikan laporan salah kepada rakyat di luar sana.

“Mengatakan bahawa JAIS telah serbu, sedangkan tidak ada sebarang serbuan, penguatkuasa JAIS hanya periksa, atas aktiviti adanya orang Islam di sana.

“Sebagaimana gambaran yang disampaikan termasuk kepada Istana, oleh wakil-wakil pihak gereja, dan media bukan Islam menggambarkan seolah-olah JAIS bertindak begitu rakus.

“Perkara-perkara sebegini amat mendukacitakan kita. Tidak ada sebarang serbuan, keganasan, bahkan penangkapan, tetapi gambaran yang disampaikan oleh media, dan laporan yang disampaikan kepada pihak Istana terlalu berbeza,” katanya.

Selanjutnya sila baca disini...

Isu Murtad : Peringatan Awal Telah Diberikan Oleh Mufti Perak

Isu murtad ini bukanlah satu isu yang baru di negara Malaysia. ia telah berlaku secara terancang dan tersusun oleh mubaligh kristian dengan menggunakan umpan wang ringgit. Bermula dengan kes murtad Lina Joy yang dibawa ke mahkamah pada tahu 1999 hinggalah kepada kes serbuan JAIS ke sebuah gereja di Seksyen 13 baru-baru ni yang menggemparkan negara.

Mufti Perak, Datuk Seri Harussani Zakaria telah memberi peringatan berkenaan hal ini sejak dahulu lagi. Kini Selangor di bawah pentadbiran kerajaan negeri Pakatan Rakyat, mubaliqh kristian semakin besar kepala dalam mengembangkan ajaran kristian kerana sebahagian besar pemimpin negeri Selangor adalah menganut agama kristian.



Bonus Kerajaan BN RM500 : Bonus Kerajaan Pakatan Pulak Berapa?


“Syukur Alhamdullillah” pasti tak lekang dari mulut kakitangan kerajaan yang bakal menerima bonus raya di bulan Ramadan yang mulia ini. PM mengumumkan bonus petang semalam selepas Mesyuarat Majlis Ekonomi Negara di pejabatnya di Perdana putra, Putrajaya, semalam. Turut hadir Muhyiddin Yassin dan beberapa menteri Kabinet serta para pegawai kanan kerajaan. bonus ini bukan sahaja akan dinikmati kakitangan kerajaan yang masih berkhidmat tetapi turut dirasai oleh kakitangan kerajaan yang telah pencen termasuk mereka yang dalam diam atau terang-terangan menyokong pembangkang.
Sumber : Umno-Online.com
1. Kerajaan bersetuju membayar bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 kepada 1.27 juta penjawat awam Persekutuan bulan ini.

2. Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan juga bersetuju memberi bayaran khas sebanyak RM500 kepada 590,000 pesara kerajaan.

3. Bonus dan bayaran khas ini akan dibuat pada pertengahan bulan ini yang melibatkan perbelanjaan sebanyak RM2 bilion.
Utusan Online 8 Ogos 2011

Harus diingat rezeki ini bakal dirasai bukan sahaja 1.27 juta penjawat awam dan 590,000 pesara kerajaan tetapi tempiasnya juga dapat dikongsi bersama ahli keluarga yang Kulaan congak-congak jika satu kakitangan ada tiga orang ahli keluarga maka secara kasarnya nikmat ini dapat dirasai hampir 8 juta rakyat Malaysia.

Kulaan juga teringat pesan arwah opah Kulaan dan pesan ibu Kulaan, “hendaklah kita bersyukur ke atas nikmat yang Allah kurniakan dan berterima kasih kepada sesiapa yang memberinya” sesuai dengan firman Allah dalam surah Ibrahim ayat 7 :
Surah Ibrahim ayat 7
Jadi, nasihat Kulaan kepada kakitangan kerajaan terutama yang secara diam atau yang memang terang-terangan menyokong pembangkang agar berfikir dua kali. Kalau boleh bukan setakat berfikir dua kali tetapi berfikir berkali-kali kerana bertuahnya mereka jika dibandingkan dengan mereka yang bekerja dengan swasta atau bekerja sendiri masih belum tentu majikan akan memberikan bonus raya tahun ini. Cabaran Kulaan ,jika tidak menyokong kerajaan adalah lebih elok letak sahaja jawatan dan bekerja sendiri seperti Kulaan baru mereka tahu susah senangnya “kais pagi makan pagi, kais petang belum tentu makan lagi”.
Berjimat cermat amalan mulia...
Kepada kakitangan kerajaan negeri Pakatan Rakyat, Kulaan berharap mereka dapat bersabar kerana itulah harga yang perlu dibayar hasil undi yang dibuat rakyat. Memang mudah untuk berjanji tetapi sukar untuk menunaikannya, itulah yang berlaku kepada kakitangan kerajaan negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat sehingga hari ini masih kabur dan kelam sama ada dapat bonus jugakah seperti kawan-kawan yang lain. Mana janji bonus 6 bulan jika kerajaan Pakatan Rakyat memerintah. Jika janji tidak ditunaikan maka ia adalah ciri-citi Orang Munafik.

Monday, 8 August 2011

Program 6P : Tindakan Berani Untuk Negara

Umumnya masyarakat terutama majikan sudah mengetahui apa itu Program 6P Klik Sini tapi adakah masyarakat Malaysia tahu kesannya jika Program 6P ini dilaksanakan dengan jayanya di masa hadapan. Semenjak hampir sedekad negara dihujani dengan masalah Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) terutama dengan kehadiran mereka ini telah merampas peluang pekerjaan penduduk tempatan atau pekerja asing yang bekerja secara sah dan mempunyai permit.
Kini, satu langkah berani dan belum pernah dibuat oleh sesiapa sebelum ini telah diperkenalkan oleh Datuk Seri Hishammuddin, Menteri Dalam Negeri dengan pengenalan dan database melalui kaedah Bio-Metrik yang lebih diyakini ketepatan data dan maklumat individu terbabit. Dalam masa yang sama semua PATI diminta untuk mendaftar dalam sistem 6P ini agar memudahkan mereka ditempatkan dalam industri pekerjaan yang sesuai.
Kenapa Kulaan katakan tindakan ini satu tindakan yang berani, apabila perlaksanaan Program 6P ini kelak berjaya terutama dengan kaedah penggunaan Bio-Metrik bagi PATI yang terdapat dalam negara ini yang hampir 4 juta didaftarkan seterusnya diberi taraf pekerja asing sah, secara tidak langsung ia bukan sahaja akan menjamin keselamatan dan kesejahteraan rakyat dan negara tetapi pada masa yang sama mengekang jenayah antarabangsa yang serius seperti pemerdagangan manusaia dan ancaman keganasan.
Bukan mudah untuk melakukan sesuatu perkara yang tidak pernah dilakukan oleh orang lain sebelum ini. Pasti ada masalah dan kekurangan yang timbul, begitu juga dengan program ini. Namum jika dilihat dengan sambutan yang menggalakkan yang diberikan oleh pihak majikan, Kulaan rasa program ini dapat dilaksanakan dengan jayanya dan akan dikembangkan lagi ke sektor pembantu rumah pulak selepas ini. 
Datuk Seri Hishammuddin
“Sebagai kerajaan yang bertanggungjawab, kerajaan tidak akan membiarkan perkara buruk berlaku namun pada masa yang sama kita juga perlu mencari kaedah-kaedah lain yang tidak akan menjejaskan kehidupan masyarakat” Datuk Seri Hishammuddin, Menteri Dalam Negeri.


Kulaan : Bila berjayanya kaedah Bio-Metrik ke atas Pati, kaedah yang sama boleh diaplikasikan oleh SPR semasa proses Pilihanraya yang akan datang. Mesti pembangkang mati akal nak cari isu pengundi hantu. Takkan hantu nak datang scan cap jari pakai Bio-Metrik kot… Perkara yang paling ditakuti pembangkang semakin hampir…

JAIS : Jangan Kacau Arlene Tan Al-Wuzara, Nanti Khalid Gagap dengan Khalid Samad Gereja Mengamuk…

Siapa individu yang berselindung disebalik blog Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara yang terang-terangan menghina Islam dan kini semua rahsia identitinya telah terbongkar… Kulaan mengucapkan bravo & terima kasih yang tak terhingga kepada group hackers GaySec yang berjaya mengesan siapa sebenarnya Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara. Korang boleh tengok sendiri blog minah sial nie Klik Sini yang Kulaan sendiri tak boleh tahan… 

SIAPA KEJADAH HAJJAH SITT AL-WUZARA???
 • NAMA SEBENAR: NOR ARLENE TAN BTE KHALID
• I/C : 850626-14-6572
• PEREMPUAN
• 26 TAHUN
• BUKAN MELAYU, BUKAN CINA & BUKAN JUGA INDIA
• CAMPURAN (CINA+MELAYU)
SHE IS BEING ACTIVE IN...
• A MEMBER OF MALAYSIAN APOSTATE FB GROUP
• A MEMBER OF UNSCIENTIFIC MALAYSIA (A GRUP/FANPAGE THAT’S DEDICATED TO SUPPORTING APOSTATE, ATHEIST MOVEMENT)
• A MEMBER OF MALAYSIAN ATHEIST, FREETHINKER, AGNOSTIC AND THEIR FRIENDS
• A MEMBER OF FRIENDLYATHEIST.COM

Nie plak video yang si minah celaka nie buat dan post dalam youtube Klik Sini… Korang tengok dan nilai sendiri la… Kulaan malas nak citer banyak… Hati tengah panas meluap dengan minah cilaka nie… Kita pakat2 cari minah nie… Kalo sapa yang ada info pasal minah cilaka nie email jer kat Kulaan… 








 Sumber : 1Peluru.blogspot.com

Kedai 1Malaysia : Antara Kebenaran Dan Penipuan

Isu barang naik adalah hasil rancangan licik DAP dengan sokongan orang cina yang majoritinya adalah peniaga atau "businessman"... peniaga cina yang sokong PKR & DAP menaikkan harga barang... bila barang naik, kerajaan akan dipersalahkan sebab tak dapat tolong rakyat... nasib baik la Datuk Mydin membantu sama dalam merealisasikan Kedai 1Malaysia... kalo tak caya pegi sendiri dan banding sendiri dengan harga kat C*******R, G****S, T***O & hypermarket yang lain... pegi... pegi...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The True Brothers

The True Brothers