Jadilah Sahabat Kulaan...

SEWA

SEWA

TRIP

TRIP
PAKEJ TRIP KE KRABBI, HATYAI TERMURAH...

Thursday, 19 January 2012

Perkampungan Budaya Orang Asli Sungai Raia Tarikan Terbaru Pelancongan Perak... @ZambryAbdKadir


Perkampungan Budaya Orang Asli Sungai Raia di Simpang Pulai yang dilengkapi muzium orang Asli, chalet untuk penginapan, pentas, bengkel untuk latihan dan rumah-rumah contoh akan menjadi tarikan terbaru pelancongan di negeri Perak.

Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata, perkampungan ini bermatlamat untuk memelihara warisan seni budaya masyarakat orang Asli bagi memartabatkan nilai kesenian dan kebudayan masyarakat ini.


Beliau berkata, ianya akan memberikan pelbagai peluang pekerjaan kepada orang Asli yang tinggal di kawasan berkenaan.

”Perkampungan itu kelak akan menjadi pentas mempomosi dan memperkenalkan budaya dan cara hidup masyarakat orang Asli yang tinggal di negeri ini."


”Ianya akan dilaksanakan melalui program bengkel dan latihan-latihan seni yang akan diaturkan di perkampungan ini kelak,” katanya.

Pembangunan asas perkampungan ini dibiayai sepenuhnya MHC Plantations Berhad yang menghulurkan sumbangan sebanyak RM1 juta melalui projek tanggungjawab sosial mereka.


“Namun, peruntukan itu tidak mencukupi untuk projek tambahan dan di sini saya menyeru pihak-pihak swasta lain untuk turut menghulurkan bantuan dan sumbangan kepada projek ini."

”Projek ini dijangka mengambil masa selama setahun dan apabila siap kelak akan diletakkan dibawah pengurusan Yayasan Orang Asli Perak (YOAP) yang lebih kenal, rapat dan memahami kehidupan kesemua 18 suku kaum masyarakat Asli di sini,” jelasnya.

Bernard berkata, masyarakat ini yang merupakan golongan minoriti di negara ini kurang dikenali oleh masyarakat tempatan dan antarabangsa kerana kurang pendedahan.

”Banyak kebudayaan, warisan, kraf tangan dan seni bina masyarakat ini yang menarik dan unik belum ditampilkan secara meluas kepada masyarakat umum,” katanya.

Selain itu, terdapat generasi muda darik kaum ini kini melupakan warisan budaya masyarakat ini akibat arus pembangunan dan pemodenan.

Perkampungan ini juga dilengkapi dengan muzium Orang Asli, chalet untuk penginapan, pentas, bengkel untuk latihan dan rumah contoh untuk tatapan pelancong yang datang ke sini.


2 comments:

  1. Patutnya diwujudkan satu perkampungan LGBT di Malaysia ni.Akan lebih menjadi tarikan pelacur,homo cun dan pondan.

    ReplyDelete
  2. minta simpang malaikat 44... itu kata-kata orang-orang tua dulu...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The True Brothers

The True Brothers