Jadilah Sahabat Kulaan...

SEWA

SEWA

TRIP

TRIP
PAKEJ TRIP KE KRABBI, HATYAI TERMURAH...

Wednesday, 11 July 2012

Tun M: Nik Aziz Tak Terjejas Walaupun Salah Guna Agama Kerana Politik...


Ketaksuban kepada kepimpinan lebih daripada ajaran Islam yang terdapat dalam al-Quran boleh menjurus kepada perpecahan dan kelemahan umat Islam, kata bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dengan menjadikan situasi di Kelantan sebagai contoh, Dr Mahathir berkata, beliau diberitahu tidak ada kemungkinan Barisan Nasional (BN) menang di negeri itu pada pilihan raya umum kerana penduduk Kelantan begitu taksub dengan Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Dalam entri terbaru bertajuk 'Asabiah' yang disiar dalam blognya, beliau berkata, demikianlah ketaksuban ini sehingga apa sahaja yang didakwa oleh Nik Aziz berkenaan agama Islam, maka orang Kelantan akan menerimanya bulat-bulat sebagai benar dan menepati ajaran Islam.

"Orang Islam yang berfikiran waras tentu menolak dakwaan Nik Aziz bahawa mengundi Pas akan mendapat pahala, bahkan menjamin syurga di akhirat. Tetapi nampaknya majoriti rakyat Kelantan, sama ada mereka terima dakwaan ini atau tidak, terus setia dan menyokong kepimpinan Nik Aziz.

"Kemenangan Pas di Kelantan dan di tempat-tempat lain membuktikan kepimpinan Nik Aziz tidak terjejas walaupun jelas menyalah guna agama untuk politik duniawi," kata Dr Mahathir dalam artikel itu.

Dr Mahathir berkata, ada orang yang berpandangan tidak ada gunanya ulama lain atau mufti menolak dan menidakkan dakwaan Nik Aziz kerana orang Kelantan tetap akan percaya pendapatnya juga.

"Jika ada yang ragu sekalipun, mereka tidak akan menyatakan keraguan mereka," katanya.

Beliau menarik perhatian bahawa dahulu, kerjasama melibatkan Umno dengan orang bukan Islam didakwa bertentangan dengan ajaran Islam.

Tetapi sekarang Pas di bawah kepimpinan Nik Aziz bukan setakat bekerjasama dengan bukan Islam malah sanggup bekerjasama dengan orang yang menolak dengan keras dan secara terbuka hasrat Pas untuk mendirikan Negara Islam dan melaksana hukum hudud, katanya.

"Saya masih ingat semasa kita bangunkan Putrajaya (pusat pentadbiran kerajaan persekutuan), Nik Aziz mendakwa apabila Pas memerintah negara ini, kerajaan Pas akan lelong Putrajaya.

"Hari ini lain pula bunyinya. Pas berjuang untuk ke Putrajaya sebagai pemerintah," kata Dr Mahathir.

1 comment:

 1. hi!friend, now i want to share my blog with you
  in my idea good if link each other coz we distribute
  news or everything to an other person know our
  culture too,this is my blog http://khmernews-specialshowtoday.blogspot.com/
  if you think good or okay with me please your blog
  to me , amokpongthom@gmailcom
  thanks you in advance

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The True Brothers

The True Brothers