Jadilah Sahabat Kulaan...

SEWA

SEWA

TRIP

TRIP
PAKEJ TRIP KE KRABBI, HATYAI TERMURAH...

Tuesday, 2 August 2011

Hikmah Di Sebalik Pasar Ramadan


Pasar Ramadan Putrajaya...
Pasar Ramadan memang sinonim dengan umat Islam di negara ini. Pasar Ramadan pasti akan muncul macam cendawan tumbuh apabila Ramadan menjelang tiba. Pelbagai juadah dan hidangan dapat diperolehi di Pasar Ramadan ini. Pelbagai kaum dan bangsa mengunjunginya.
Hari pertama berpuasa Kulaan mengambil kesempatan berbuka di rumah. Tapi sebelum itu Kulaan sempat singgah ke Pasar Ramadan Putrajaya bagi membeli sedikit juadah untuk keluarga. Tanpa disangka-sangka Kulaan terserempak dgn 3 4 orang kawan-kawan yang agak sukar berjumpa walaupun tinggal dalam kawasan yang sama. Peluang yang ada dimanfaaatkan dengan berbual sebentar bertanya khabar. Semua ini berlaku di Pasar Ramadan.
Pasar Ramadan sinonim dengan budaya Malaysia...Hari pertama berpuasa Kulaan mengambil kesempatan berbuka di rumah. Tapi sebelum itu Kulaan sempat singgah ke Pasar Ramadan Putrajaya bagi membeli sedikit juadah untuk keluarga. Tanpa disangka-sangka Kulaan terserempak dgn 3 4 orang kawan-kawan yang agak sukar berjumpa walaupun tinggal dalam kawasan yang sama. Peluang yang ada dimanfaaatkan dengan berbual sebentar bertanya khabar. Semua ini berlaku di Pasar Ramadan.
 
elakkan pembaziran kerana perbuatan itu disukai Syaitan...
Namun apa yang pasti, Pasar Ramadan ini adalah tempat terbaik bersua muka dan bertegur sapa dengan rakan-rakan, sahabat handai dan ahli keluarga yang tinggal di sesuatu kawasan atau tempat. Di Pasar Ramadanlah boleh dijadikan tempat berkumpul rakan-rakan yang jarang berjumpa dek kesibukan kerja masing-masing. 

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: الصِّيَامُ جُنَّةٌ وَإِذَا كَانَ يَوْمُ صَوْمِ أَحَدِكُمْ فَلاَ يَرْفُثْ يَوْمَئِذٍ وَلاَ يَسْخَبْ فَإِنْ سَابَهُ أَحَدٌ أَوْ قَاتَلَهُ فَلْيَقُلْ إِنِّي صَائِمٌ إِنِّي امْرُؤٌ صَائِمٌ
Ertinya:
“Dari Abi Hurairah RA, Nabi SAW bersabda: “Puasa adalah pelindung dari neraka. Sekiranya seseorang dari kamu sedang berpuasa pada suatu hari, maka janganlah bercakap kotor dan janganlah menengking. Jika seseorang mencela atau ingin bergaduh dengannya, katakanlah: “Sesungguhnya aku berpuasa.” (HR. al-Bukhari dan Muslim)

Inilah harga sebuah kedamaian dan keamanan yang dikecapi oleh negara kita. Jika negara huru-hara dan kucar-kacir seperti negara luar yang lain, apakah mampu untuk kita merasai murtabak, ayam percik, mihun sup, ikan bakar, kuih-muih, air tebu & soya. Jika negara tidak lagi aman damai seperti sekarang, pakah kita dapat berpeluang pergi lagi ke Pasar Ramadan untuk mencari juadah berbuka tanpa ada rasa gusar di hati. Sementara nikmat ini masih lagi dikurniakan ke atas seluruh umat Islam di Malaysia yang tempias rahmatnya juga dirasai oleh bangsa lain, bersyukurlah sesuai denga firman Allah
Surah Ibrahim ayat 7
Hanya mereka yang berpuasa sahaja mengetahui akan kenikmatan ketika berbuka puasa.

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

The True Brothers

The True Brothers